Bursele achitate șomerilor vor fi majorate

Imagine simbol, sursa: noi.md

Bursele achitate șomerilor pe perioada instruirii la locul de muncă vor fi majorate și vor constitui 35 la sută din salariul mediu lunar pe economie față de 10 la sută cât a fost până în prezent. Prevederea se conține într-o hotărâre de Guvern care a intrat ieri, 30 mai, în vigoare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, scrie tvrmoldova.md cu referire la moldpres.md.

Documentul vine cu soluții pentru mai multe probleme de implementare a măsurilor active de ocupare a forței de muncă. Astfel, prin majorarea bursei de studii de la 15% până la 35% din salariul mediu pe economie și excluderea achitării cheltuielilor pentru cazare și transport, va fi simplificat procesul de organizare și desfășurare a cursurilor de formare profesională a șomerilor, care, deseori, nu pot demonstra cheltuielile pentru cazare și transport.

Totodată, va fi sporită atractivitatea pentru măsura de subvenționare a creării și adaptării locului de muncă pentru persoane cu necesități speciale, grație reducerii termenului obligatoriu de menținere a raporturilor de muncă cu persoanele cu dizabilități de la 18 luni la 12 luni.

De asemenea, se propune majorarea subvenției pentru inițierea unei afaceri de la 10 salarii medii pe economie până la 20 de salarii medii pe economie, iar contribuția proprie a șomerului se micșorează de la 50% până la 20%.

Concomitent, sunt stabilite proceduri mai explicite și simplificate de obținere, perfectare sau reperfectare a licenței de activitate pentru agențiile private de ocupare, precum și de înregistrare a beneficiarilor străini în calitate de angajatori direcți.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *