Astăzi este sărbătorită Ziua Internațională a Muncii. 1 mai este declarată zi liberă

Imagine simbol, sursa: zdg.md

Astăzi Republica Moldova, împreună cu alte peste 80 de țări, marchează Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii – sărbătoare de celebrare a muncitorilor din întreaga lume. Data de 1 mai este inclusă în categoria zilelor libere legale, scrie zdg.md.

Cum a apărut sărbătoarea de 1 mai

Pe data de 1 mai 1886, în Chicago, membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei au ieșit în stradă și au cerut introducerea unei rezoluții care stipula ca: „8 ore să constituie ziua legală de muncă”. Protestul început pașnic s-a întins pe mai multe zile în care au avut loc confruntări violente între manifestanți și forțele de ordine, înregistrându-se morți și răniți, atât în rândul protestatarilor, cât și în cel al polițiștilor.

În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

Printre țările care sărbătoresc Ziua Muncii pe 1 mai se numără R. Moldova, România, Germania, Belgia, Croaţia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong etc.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *