VIDEO / Rolul avocatului în procesul de judecată

Sursa foto: playtech.ro

Dacă ești implicat într-un proces de judecată, trebuie să știi că, în cazul în care nu-ți poți apăra drepturile de sine stătător și ai nevoie de reprezentare legală în fața instanței de judecată, ai putea apela la un avocat, pe care îl poți contracta sau poți solicita asistență juridică garantată de stat.

În general, avocatul are mai multe atribuții importante în procesul de judecată, printre care consilierea clientului, adică îți spune explicit care sunt drepturile și obligațiile și te ajută să iei cele mai bune decizii în ceea ce privește procesul. Pregătirea dosarului este o altă atribuție care presupune că avocatul pregătește cazul înainte de a se prezenta în fața instanței, adună și analizează dovezi, face cercetări și pregătește argumente legale. Totodată, avocatul e cel care prezintă cazul în fața instanței, își apără argumentele și motivează deciziile luate, reacționează la argumentele adversarului și încearcă să le contracareze cu argumente și fapte legale. Tot, avocatul e cel care te poate ajuta la negocierea unui acord înainte de proces, astfel încât să se evite procesul sau să se ajungă la o înțelegere amiabilă între părți.

Dacă nu ai bani pentru un avocat, poți beneficia de unul gratuit, din partea statului. Dacă în cazurile civile, prezența avocatului este opțională, atunci în dosarele penale prezența acestuia este obligatorie.

Pentru a primi asistența unui avocat plătit de stat, trebuie să completezi cererea de acordare a asistenței juridice calificate și să o depui personal la unul dintre oficiile teritoriale ale Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat. În total, există 4 oficii teritoriale ale Consiliului la Bălți, Chișinău, Cahul și Comrat. După ce ai depus cererea, în termen de 3 zile, coordonatorul oficiului va numi un avocat plătit de stat care te va ajuta.

Odată ce ai un contract cu un avocatul, explică-i tot ce consideri că are relevanță în cazul tău, adică care sunt îngrijorările tale privind cauza, scopurile tale în acest proces, întreabă-l care este strategia lui pentru a atinge scopurile tale și participă activ la pregătirea pentru susținerea cauzei tale.

Avocatul tău poate lua decizii strategice în cauza ta, legate de ordinea și modul de prezentare și acumulare a probelor, legate de martorii care urmează să facă declarații etc. Cu toate acestea, TU rămâi unica persoana care va lua decizia privind modul în care să acționezi în propriul caz.

Dacă consideri că avocatul te-a nedreptățit, poți depune o plângere pe numele acestuia la Uniunea Avocaților, ca să fie luate măsuri în privința lui.

Este important de menționat că toate interacțiunile cu instanța de judecată trebuie să se desfășoare în conformitate cu legislația în vigoare și cu respectarea regulilor și procedurilor judiciare.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *