Sănătate pentru toți. Azi este ziua mondială a sănătății

Sănătate pentru toți – este genericul Zilei Mondiale a Sănătății care se sărbătorește azi, 7 aprilie.

Acest generic intuit întregii societăți umane de către Organizația Mondială a Sănătății  pentru a îmbunătăți calitatea  vieții, bunăstării cuprinzătoare a întregii populații și îmbunătățirea  indicatorilor pozitivi ai asistenței medicale la nivel global.

Acest obiectiv se regăsește și în  Programul  Național de Prevenire  și Control al  Maladiilor Netransmisibile în Republica Moldova pentru anii 2023-2027. Acest Program Național are ca bază o abordare  integrată a  factorilor de risc responsabili de apariția și declanșarea maladiilor netransmisibile, în rîndul întregii populații și activitățile concentrîndu-se pe acțiuni multisectoriale cu accente de responsabilități majore.

Programul Teritorial Ungheni  (ce urmează a fi elaborat în baza celui Național ca abordare unică la nivel de stat – va fi cu acces liber  de aprobare și de completare din parte  societății civile locale) prevede atingerea  și dezvoltarea cu succes a 4 obiective majore de  îmbunătățire a stării de sănătate  a populației printre ele fiind: promovarea sănătății și a mediilor favorabile sănătății fără boli infecțioase  și netransmisibile; controlul tutunului; alcoolului și îmbunătățirii  statutului nutrițional al persoanei pe tot parcursul vieții; reducerea poluării aerului.

În plus Programul Teritorial va urmări crearea unei abordării echitabile din  punct de vedere al drepturilor fundamentale a omului, acțiunile urnînd a fi orientate prioritar asupra grupurilor vulnerabile de populație, ce necesită asistență medicală integrată centrată pe persoane concrete cu necesități complexe.

Realizat de Nicolae Deliu, specialist al Secției Promovarea Sănătății din cadrul Direcției Centrului de Sănătate Publică Ungheni

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *