Produsele alimentare sunt din ce în ce mai scumpe

Imagine simbol. Sursa: unica.md

Prețul produselor alimentare a crescut cu peste 22% în luna martie, față de situația de acum un an. Cel mai mult s-au scumpit legumele, fructele, pâinea și zahărul. Datele Biroului de Statistică mai arată că și prețurile pentru mărfuri s-au majorat cu 12 la sută, iar costurile pentru servicii – cu 37%, transmite Biroul Național de Staistică.

Potrivit statisticii oficiale, pâine și ouăle s-au scumpit cu 22 la sută față de luna martie 2022. O creștere de peste 51% au înregistrat legumele, iar în cazul fructelor majorările sunt de 32%. De asemenea, carnea și produsele lactate s-au scumpit cu 14%, iar zahărul – cu 47 la sută. Singura reducere, de doar 0,5%, a înregistrat uleiul vegetal.

Mărfurile nealimentare s-au scumpit, în medie, cu 12%. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la materiale de construcție – 15%, încălțăminte – 12% și confecții – 10%. În cazul carburanților și medicamentelor, majorările au fost de aproximativ 6 la sută.

Biroul Național de Statistică mai arată că, timp de un an, cheltuielile pentru serviciile de întreținere s-au dublat. De exemplu, prețul pentru energia electrică a crescut cu peste 100%, pentru gazele naturale – cu 57%, iar pentru apa potabilă și canalizare – cu 12%.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *