Locul I pentru raionul Călărași la Festivalul – concurs ”Casa Părintească – destinație turistică”

Sursa foto: Facebook / Consiliul Raional Călărași

Raionul Călărași s-a întors cu locul I de la Festivalul – concurs „Casa părintească – destinație turistică”,  organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova și C.I.E. Moldexpo în cadrul Expoziției Internaționale Specializate Tourism & Travel Expo 2023, care s-a desfășurat în perioada 6 – 8 aprilie.

Acesta a obținut premiul pentru cea mai complexă și atractivă prezentare a destinației turistice din raion.

Potrivit organizatorilor, festivalul – concurs are scopul de a valorifica potențialul turistic rural și promovarea imaginii Republicii Moldova ca destinație turistică, care este o oportunitate pentru dezvoltarea comunităților locale. Printre obiectivele de bază a concursului au fost: stimularea comunităților locale în dezvoltarea și promovarea turismului rural, parte importantă a ofertei turistice naționale, promovarea și valorificarea istoriei, a folclorului, a tradițiilor și obiceiurilor și ale etniilor conlocuitoare, dar și atragerea turiștilor din țară și de peste hotare la acțiunile culturale organizate în teritoriu și la obiectivele turistice din spațiul rural.

Festivalul – concurs a inclus 4 compartimente de bază: Prezentarea în cadrul standului a principalelor destinaţii turistice din localitate; Prezentarea în cadrul standului a casei mari tradiţionale în funcție de localitatea originară; Artizanat și gastronomie tradiţională cu prezentare şi degustare de bucate şi băuturi; Programe cultural-artistice teatralizate, realizate în baza tradiţiilor populare.

Compartimentele în baza cărora au fost apreciate consiliile raionale au fost: Cea mai complexă prezentare a destinaţiilor turistice; Cea mai reușită prezentare a Casei Mari; Cea mai reușită prezentare a artizanatului și gastronomiei tradiționale; Cel mai reprezentativ program artistic.

Astfel, în baza evaluării juriului ,,pentru cea mai complexă şi atractivă prezentare a potențialului turistic al raionului ca destinație turistică” s-a acordat Premiul Mare pentru UTA Găgăuzia, locul I – raionul Călărași și pe locul locul II s-a clasat raionul Cahul. Premiile au fost acordate învingătorilor concursului de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

La festival au fost înscriși, în total, 12 participanți, reprezentat de producători autohtoni și inițiative de valorificare a caselor tradiționale vechi, renovate și puse în serviciul turistic, transformate în pensiuni sau muzee locale. Modalitățile de promovare au inclus elemente de folclor, bucătărie tradițională, obiecte de artizanat, tot ceea ce reprezintă tezaurul cultural, moștenit de la străbuni.

Consiliile raionale înscrise în concurs au fost: Cahul, Călărași, Criuleni, Glodeni, Ialoveni, Nisporeni, Râșcani, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Ungheni și UTA Gagauzia.

Menționăm, că Expoziția Internațională Specializată Tourism & Travel Expo 2023 este organizată de Ministerul Culturii al Republicii Moldova la C.I.E. ,,Moldexpo”, în parteneriat cu Agenția de Investiții și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului cu suportul strategic al USAID Moldova (Proiectul de Competitivitate si Reziliență Rurală Dezvoltăm Moldova Rurală) și ANTRIM,  cu participarea UNDP Moldova, consiliilor raionale, APIT.

Sursa foto: Facebook / Consiliul Raional Călărași

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *