Nouă ani de zile de când cetățenii Republicii Moldova se bucură de anularea vizelor pentru UE

Sursa: ipre.md

Cu nouă ani în urmă, începând cu data de  28 aprilie 2014, deţinătorii de paşapoarte biometrice, se bucură de anularea vizelor pentru călătoriile de scurtă durată în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele non-membre, dar care fac parte din spațiul Schengen.

Acest lucru a fost posibil datorită unui proces îndelungat și complex, Uniunea Europeană a abolit pentru cetățenii Republicii Moldova, deținători de pașapoarte biometrice, obligativitatea vizei de scurtă ședere pentru a călători în spațiul Schengen. Republica Moldova a fost prima țară din cadrul Parteneriatului Estic care a obținut regimul fără vize cu Uniunea Europeană, transmite moldpres.md.

Regimul liberalizat de vize cu UE reprezintă unul din cele mai palpabile beneficii ale integrării europene pentru cetățenii Republicii Moldova – libertatea de mişcare. Călătoriile fără vize au facilitat semnificativ contactele interumane și au contribuit la consolidarea suplimentară a legăturilor de afaceri, sociale și culturale între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Cu ocazia marcării a nouă ani de la instituirea regimului liberalizat de vize cu UE, șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a venit cu un mesaj. „În această perioadă de timp, peste 2,4 milioane de moldoveni au călătorit în spațiul european, având oportunitatea de a-și întâlni prietenii și familiile sau a vizita locurile turistice din țările respective. Totodată, regimul liberalizat de vize a oferit oportunități noi pentru schimbul de experiență, cunoaștere și dezvoltare personală și a consolidat legăturile interumane, culturale și sociale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”, a afirmat Nicu Popescu.

Posibilitatea de a călători fără vize este deschisă pentru toţi cetățenii deţinători ai paşapoartelor biometrice, inclusiv pentru cei din stînga Nistrului.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *