Întreprinderile silvice din Ungheni și Călărași au fost modernizate tehnic

Sursa foto: oficial.md

Entităţile silvice teritoriale din Ungheni și Călărași care fac parte din cadrul Agenţiei „Moldsilva”, au fost dotate cu tehnică şi utilaje moderne,  ce vor facilita activitatea din ramura silvică şi vor spori randamentul lucrărilor, pentru plantarea în următorii 10 ani a cel puţin 150 mii ha de pădure. Acest lucru se datorează subvenţiilor bugetare, planurilor de achiziţii şi eforturilor proprii, transmite moldpres.md.

Astfel, începând cu luna februarie şi până în prezent, are loc dotarea cu tehnică performantă şi utilaje specializate şi adaptate pentru lucrările din ramura silvică, o parte din acestea deja fiind implicate şi în lucrările silvotehnice din această perioadă a anului. Actualmente mai urmează a fi livrate anumite unităţi de tehnică la câteva întreprinderi silvice, pentru acestea fiind făcută comanda prealabilă şi semnate toate actele necesare.

Directorul Agenţiei „Moldsilva” Valeriu Caisîn a declarat că aceste utilaje şi unităţi de tehnică sunt absolut necesare pentru munca silvicultorilor, deoarece vor fi utilizate la lucrări de pregătire a solului și creare a culturilor silvice pe terenurile ce sunt parte a Programului Naţional de Extindere şi Reabilitare a Pădurilor, dar şi pentru necesităţile fondului forestier şi ale pepinierelor silvice.

Aria utilizării acestor unităţi de tehnică este diversă şi se înscrie perfect în acel segment de preocupări ale silvicultorilor, pentru care ani în şir a fost solicitată finanţarea şi s-a soluţionat doar odată cu asumarea de către clasa politică şi societate a Proiectului naţional de sporire a suprafeţelor împădurite.

În lista tehnicii şi utilajelor achiziţionate în prima etapă regăsim câteva tipuri de tractoare, grape cu discuri, pluguri, cisterne, freze pentru afânarea solului, recoltatoare de material săditor, motocositoare, tocătoare de resturi vegetale, utilaje de plantat puieţi, etc.

Pentru acoperirea necesităţilor dotării tehnice a entităţilor silvice teritoriale din cadrul Agenţiei „Moldsilva”, s-au făcut investiţii de circa 45 mln lei. Din bugetul de stat au fost repartizate 39 mln, iar întreprinderile silvice au asigurat alte 6 mln lei din propriile resurse financiare.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *