Două personalități ale culturii din raionul Călărași au primit Titlul Onorific de ”Purtător al Tezaurului Uman Viu”

Sursa foto: Direcția Cultură și Turism Călărași

Pe 27 aprilie, două personalități ale culturii din raionul Călărași au primit Titlul Onorific de ”Purtător al Tezaurului Uman Viu”, din partea Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Astfel, Tatiana Popa, meșteriță și directoare la Muzeul ”Casa Părintească” de la Palanca și iscusitul meșter Vasilii Gonceari, sufletul ”Casei Olarului” de la Hoginești, se regăsesc în lista celor șase personalități din țară decorate, în premieră, cu acest titlu.

Potrvit Direcție Cultură și Turism Călărași, certificatele le-au fost oferite în cadrul Forumului Național al Patrimoniului Cultural Imaterial, care s-a desfășurat pe 27 aprilie, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău. În cadrul evenimentului a fost discutată situația actuală a elementelor înscrise de Republica Moldova în „Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității” și s-a făcut o incursiune în legislația națională cu privire la patrimoniul cultural imaterial.

Menționăm că potrivit, Articolului 10 din Legea privind protejarea patrimoniului cultural imaterial în Republica Moldova. Titlul onorific de ”Purtător al Tezaurului Uman Viu” este conferit unui creator, unui grup familial sau unui colectiv, recunoscut de către comunitatea purtătorilor de cultură şi de cea ştiinţifică, singurul capabil să creeze, să păstreze şi să transmită mult mai bine decît alţi purtători anumite elemente de patrimoniu în formă şi cu mijloace tradiţionale neschimbate.

Printre cei care au primit titlul onorifc se numără și maestrul Nicolae Botgros. Acesta a primit titlul în anul 2022.

Sursa foto: Direcția Cultură și Turism Călărași

Expresul.md 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *