Centrul de Sănătate Ungheni a fost dotat cu un radiograf digital modern. Capacitatea de examinare – 100 de radiografii digitale pe zi

Cabinetul radiologic al Centrului de Sănătate Ungheni a fost dotat cu un radiograf digital de ultimă generație. Echipamentul a fost procurat în cadrul proiectului „Suport comunităților moldovenești în găzduirea refugiaților ucraineni”, cu suportul Ministerului Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare prin intermediul Agenției pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova).

Potivit lui Oleg Belbas, șeful Centrului de Sănătate Ungheni, radiograful digital reprezintă o necesitate pentru instituție, mai ales că vechiul radiograf nu făcea față solicitărilor. „Anterior, în cabinetul radiologic era un aparat numit flurograf, ce permitea scanarea plămânilor. Acela însă arată subiectiv starea cutiei toracice. Ulterior, acesta a fost înlocuit cu un radiograf digital, de o capacitate mică de examinare – de până la 30 de examinări pe zi, o examinare durând 10 minute.  Iar cele 10 minute de așteptare produceau disconfort atât în rândurile pacienților, cât și lucrătorilor medicali”, a explicat Oleg Belbas situația de până la dotarea cabinetului.

Odată cu achiziționarea radiografului digital, capacitatea de examinare a crescut semnificativ, ajungând și la 100 de radiografii digitale per zi. „Datorită acestui radiograf, s-a redus și timpul de intervenție, efectuându-se cele mai multe radiografii în prima jumătate a zilei”, a mai adăugat Oleg Belbas.

Primordial, persoanele care beneficiază în primul rând de acest serviciu, sunt cei care fac parte din grupurile de risc de contactare a tuberculozei (cetățenii care au contactat cu persoanele la care a fost confirmat diagnoza de tuberculoză, persoanele fără adăpost, consumatorii de alcool și substanțe interzise, emigranții și persoanele refugiate, persoanele infectate sau suspecte la infecția cu HIV/SIDA). De asemenea, printre beneficiari sunt persoanele care prezintă simptome subiective a unor patologii cum ar fi pneumoniile sau artrozele.

Imaginea radiologică este transmisă imediat în computerul atașat sistemului ra­diologic digital.

Rezultatele sunt eliberate a doua zi, dat fiind faptul că este doar un singur medic imagist radiolog care interpretează imaginea radiologică, iar volumul de muncă este enorm. „Doar în cazul în care este o urgență, imaginea radiologică se eliberează în decurs de o oră”, a specificat șeful Centrului de Sănătate.

Mihail Arhirii activează de 34 de ani ca și tenhician radiolog. Primul aparat radiografic la care a lucrat până în luna august a anului trecut data din 1986. „Apoi, ni s-a adus un alt utilaj. Însă era destul de greu de lucrat, deoarece primeam un pacient la fiecare 10 minute. Consider că, radiograful digital primit acum este foarte eficient. Am avut și câte 100 de pacienți pe zi”, a conchis Mihail Arhirii.

Îndreptarea pentru serviciile radiografului digital este prescrisă de către medicii de familie din cadrul celor 14 instituții medicale primare, din cadrul raionului Ungheni.

În municipiul Ungheni sunt, în total, șapte cabinete radiografice.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *