Video / Ședințe de judecată prin videoconferință. Instanțele din țara noastră se modernizează cu suportul USAID

Ritmul alert în care lumea contemporană trăiește marchează toate domeniile societății, justiția nu este o excepție. De câțiva ani instanțele judecătorești din țară desfășoară ședințe de judecată în cadrul dosarelor penale prin intermediul videoconferinței, avantajele fiind reducerea costurilor pentru procedurile judiciare, examinarea în termeni restrânși a cauzei dar și facilitează accesul justițiabilului la servicii. În acest sens, Judecătoriile Bălți și Ungheni depun eforturi pentru extinderea videoconferinței pentru alte tipuri de dosare, deoarece există astfel de solicitări din partea justițiabililor.

Alexei Haritonenco din Chișinău spune că și-ar fi soluționat mult mai repede cauzele în judecată dacă ar fi fost posibilă utilizare videoconferinței și în cazul dosarelor civile.

”De fapt, eu am pe rol două cauze, în una dintre ele eram reprezentat de un avocat din Japonia, iar prezența acelui avocat ar fi for benefică pentru mine, din păcate nu a fost posibil. În cea de a doua cauză, eu am un martor care se află acum la muncă în Emiratele Arabe și respectiv eu nu pot folosi declarațiile lui, iar câștigul cauzei de către mine se află sub semnul întrebării. Un  asemenea lucru precum este accesul la distanță trebuie să fie accesibil  mereu și oriunde, pentru că, în primul rând un număr mare de compatrioți de ai noștri se află la muncă în Europa”, a declarat Alexei Haritonenco, justițiabil.

Iar Alexei Flocea este șofer de cursă în Uniunea Europeană. Bărbatul spune că deși figurează într-un dosar civil, nu poate fi prezent la ședințe deoarece deplasările în Republica Moldova îl costă scump. ”Consider că ar fi binevenită această programă, ca să putem face conferințe online, fiindcă aș putea da niște explicații în judecată și ar fi mai comod, pentru că se reține din timp, suntem nevoiți să renunțăm la lucru, drumul este costisitor să ajungem în țară. Nu mereu poți găsi transport, trebuie să te cheltuiești cu avionul, dar în ziua de astăzi este foarte costisitor pentru o oră cât durează ședința sunt nevoit să dau bani enormi.”, a declarat justițiabilul.

Examinarea dosarelor prin intermediul videoconferinței a început să fie mai des utilizată în timpul pandemiei COVID-19, atunci când prezența fizică a părților pe dosar în sala de judecată era aproape imposibilă. Chiar și așa legislația prevede că doar dosarele penale pot fi examinare în așa format.

”Ședințele prin videoconferință erau desfășurate nu doar pentru dosarele penale, eu personal am desfășurat și pe dosarele civile, dar prioritar era pentru persoanele care erau deținute în penitenciare. Nu este necesară escortarea, transportarea persoanelor, care implică cheltuieli substanțiale pentru bugetul de stat. Este bine venit un astfel de mecanism și chiar pentru participarea avocaților. Probabil, în viitorul apropiat este posibil să trecem chiar într-o măsură mult mai mare la ședințele prin videoconferință. ”, a menționat și Vladislav Schibim, judecător la Judecătoria Bălți.

Avocatul Corneliu Vrabie spune că: ”Anume existența acestui sistem, noi zicem, că e performant și modern, a oferit posibilitatea ca noi avocații să putem asista clienții noștri, de a le oferi acea asistență juridică calificată de care ei aveau nevoie prin intermediul acestei teleconferințe.  Ședințele de judecată sau procesele nu mai erau tergiversate din cauza că n-a reușit administrația penitenciarului să asigure transportul deținutului în instanța de judecată. Fiecare penitenciar este dotat cu o cameră specială, unde li se asigură deținuților accesul la instanța de judecată prin intermediul telecomunicației.”

Justițiabilii nu pot participa de acasă la o ședință de judecată transmisă prin videoconferință. O pot face doar din locurile special amenajate. ”Sunt cazuri exhaustiv stabilite de lege în care există posibilitatea petrecerii videoconferinței. Primul caz este aflarea participantului peste hotarele țării, în acest caz, participantul participă la videoconferință prin intermediul oficiului consular al Republicii Moldova în țara respectivă. Al doilea caz se referă la ispășirea pedepsei în cadrul instituțiilor penitenciare.  Al treilea caz se referă la aflarea participantului la proces într-o instituție medicală. În cazul acesta, instituția medicală asigură participarea acestora prin intermediul videoconferinței și ultimul caz se referă la persoanele cu dizabilități locomotorii.”, a menționat Elena Ștăjilă,  expertă CDPD

Doar în perioada martie – iulie 2020 peste 4.300 de ședințe de judecată au fost desfășurate prin videoconferință.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *