Mai mulți agricultori din Ungheni au format într-un cluster zootehnic

Mai mulți agricultori din raionul Ungheni s-au unit într-un cluster zootehnic – „GREEN FARM”, care are scopul de consolida un parteneriat regional în vederea susținerii și creșterii competitivității fermierilor și crescătorilor de animale din zonă.

Totodată a fost încheiat și un memorandum privind constituirea clusterului „GREEN FARM”, care  a fost luată în cadrul unui eveniment unde au participat reprezentanți ai sectorului zootehnic și mediului de afaceri din regiunea Ungheni, dar și din județul Iași, România, reprezentanți ai administrației publice locale, specialiști în domeniul agriculturii și experți. Participanții au făcut un schimb de opinii referitor la provocările cu care se confruntă producătorii din domeniul zootehnic și au remarcat necesitatea colaborării în vederea promovării și dezvoltării acestui domeniu important pentru țara noastră.

„Această inițiativă este foarte importantă, trebuie să conjugăm eforturile, să fim competitivi, să ne implicăm în procesul de inovare, să colaborăm printr-un tandem prietenos cu mediul înconjurător. S-a anunțat prioritatea în domeniul zootehniei, deci trebuie să nu pierdem oportunitatea”, a opinat unul dintre participanți, Oleg Mașner, la ședința de constituire a clusterului zootehnic.

Clusterului „GREEN FARM”  își propune dezvoltarea unor parteneriate durabile cu producători din domeniul zootehnic și alți actori cheie cointeresați în creșterea productivității de carne și lapte. Totodată, vor fi puse bazele dezvoltării unei strategii regionale privind gestionarea deșeurilor din sectorul zootehnic. Membrii fondatori ai clusterului optează pentru introducerea de noi tehnologii și inovații menite să îmbunătățească procesele, produsele și serviciile oferite. Un alt obiectiv este creșterea capacității de networking a producătorilor locali și schimbul de experiență între aceștia, precum și pentru dezvoltarea parteneriatelor strategice internaționale.

Inițiativa de creare a clusterului a venit după mai multe discuții cu fermierii și antreprenorii din localitățile Bușila, Chirileni, Negureni, Zăzuleni, Pîrlița și Zagarancea din raionul Ungheni. Aceștia își doresc să cunoască cum pot deveni mai competitivi în domeniul în care activează. De asemenea, agricultorii își propun dezvoltarea capacităților de producție într-un mediu ecologic utilizând rațional resursele naturale.

Asociația Obștească „AVÎNT”, a fost împuternicită să reprezinte Clusterul „GREEN FERMA” la depunerea proiectului: „Tranziția spre sisteme de producere circulară în sectorul zootehnic prin cooperare și inovare”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *