Elevii de la Colegiul de Medicină din Ungheni au spus „Da, putem învinge tuberculoza!”

De ziua internațională a combaterii tuberculozei, care s-a sărbătorit pe 24 martie, un grup de elevi – voluntari de la Colegiul de Medicină din Ungheni s-au implicat în activități de informare, cu genericul „Da, putem învinge tuberculoza!”.

„Ne dorim, prin această campanie, să informăm despre această maladie mai multe categorii de oameni. Este binevenit să implicăm elevii de la Colegiul de Medicină în astfel de campanii de informare, mai ales că, peste un an, aceștia vor merge în activitatea practică”, a spus Aurica Pancu, director adjunct instruire practică la Colegiul de Medicină Ungheni, după care a mai adăugat: „Dacă ei își vor forma de pe acum deprinderi de promovare a modului sănătos de viață, atunci când vor practica, vor fi mai eficienți, deoarece o să aibă anumite abilități deja formate pentru a informa și a preveni anumite maladii, printre care și tuberculoza”.

Câțiva elevi – voluntari au mers la serviciul ftiziopulmonologic, unde li s-au explicat pașii care se realizează în lucrul cu pacientul bolnav sau suspect la tuberculoză. „Tuberculoza este o boală socială, iar toată societatea ar trebui să fie implicată în lupta cu această maladie. De noi, sistemul medical, depinde în jur de 20% eradicarea acestei maladii!, le-a spus Lidia Crăciun, medic coordonator al serviciului de pneumoftiziatrie, după care a mai continuat: „Posibilități de a pune un diagnostic corect noi avem. Important este ca pacientul să se adreseze la timp și să urmeze tratamentul prescris în mod conștient. Dacă timp de două săptămâni, pacientul primește tratament, el devine necontagios pentru cei din jur. Un bolnav de tuberculoza nedepistat și netratat la timp, infectează în jur de 10 – 15 persoane sănătoase în decurs de un an”.

Îmbrăcați cu tricouri pe care erau imprimate imagini sugestive și înarmați cu eco – torbe pe care era inscripționat mesajul – „Da. Putem învinge tuberculoza!”, dar și cu multe materiale informative, voluntarii au distribuit și au transmis informații importante despre această maladie pacienților care veniseră în acea zi la cabinetul medicilor de familie din cadrul Centrului de Sănătate. „Este important de realizat astfel de activități de informare, deoarece aducem la cunoștința oamenilor despre căile de transmitere, simptomele tuberculozei, dar și unde se pot adresa pentru a li se efectua investigații. Consider că, noi, tinerii suntem acei care putem transmite informații comunității despre specificul acestei boli și să promovăm un mod de viață sănătos”, a menționat o voluntară.

Ulterior, o parte din voluntariuau mers și la Spitalul Raional și au discutat cu pacienții internați în secții. „Am ascultat informațiile aduse de către eleve, ar fi bine ca să fie cât mai des astfel de vizite pentru a aduce la cunoștința pacienților și alte aspecte, un exemplu ar fi alimentația corectă”, ne-a spus o pacientă.

Voluntara Magdalena Nesteriuc a menționat că după discuțiile cu pacienții internați că, a observat că oamenii au tendința să vadă tuberculoza ca fiind una rușinoasă: „Noi, viitorii absolvenți ai Colegiului de Medicină, avem datoria de a promova faptul că această boală se tratează gratuit și, indiferent de statutul social și vârstă oricine se poate infecta cu microbul tuberculozei”, îndemnând totodată oamenii să se adreseze la medic atunci când obesrvă anumite simptome: tusea cronică, cu striuri de sânge, spută, febră, oboseală cronică, transpirația nocturnă și scăderea în greutate.

Activitățile de informare au fost organizate de către Colegiul de Medicină în parteneriat cu Centrul de Sănătate și Spitalul Raional Ungheni.

O galerie foto puteți vedea pe pagina de Facebook a Expresul-ui


Tuberculoza se tratează!

Este important de menționat că tuberculoza se tratează cu succes, iar în Republica Moldova tratamentul acestei boli este gratuit pentru toate persoanele, inclusiv a persoanelor care nu au asigurare medicală.

Semne care arată că o persoana are tuberculoză: tuse ( mai mult de 3 săptămâni ); dureri toracice; expectorație cu sânge; febră; transpirație abundentă; scădere în greutate.

Cele mai expuse îmbolnavirii sunt persoanele  care fac abuz de alcool, droguri, persoanele care suferă deja de boli grave precum cancerul, HIV/Sida, persoanele care trăiesc în condiții precare de viață. ”Diagnosticul de tuberculoză este stabilit doar de medicul specialist. Modalitați principale de diagnostic sunt radiografia pulmonară și evidentierea bacililor în spută prin examen microscopic al culturii”, a subliniat Lidia Crăciun.

Cum se transmite tuberculoza

Tuberculoza se transmite de la o persoană infectată prin particulele de aer. Acestea sunt picături de salivă atât de mici că pot fi văzute doar la microscop. Aceste picături infecțioase ajung în aer atunci când persoanele care au tuberculoză tușesc, strănută, râd, strigă, cântă, etc. Aici trebuie să menționăm că unul dintre simptomele comune  ale tuberculozei este tusea persistentă. Aceste picături eliminate de la persoana infectată rămân suspendate în aer timp de câteva ore. Transmiterea are loc atunci când o persoană inhalează aceste mici nuclee. Ele trebuie să ajungă la persoana sănătoasă și apoi, prin gură sau prin căile nazale, se deplasează în tractul respirator superior. După aceea ajung la bronhii și în cele din urmă la plămâni și alveole. Plămânii sunt cel mai afectați, dar tuberculoza se poate forma și în alte organe.

Cum nu se transmite tuberculoza

Folosirea veselei unei persoane infectate este periculoasă și poate duce la infectare . Literatura de specialitate ne spune că infectarea cu bacteria care provoaca tuberculoza (Mycobacterium tuberculosis) are loc doar prin transmiterea aeriana cu aerosoli , nu prin contactul la suprafată . Aceasta înseamnă că atingerea unei suprafețe infectate nu va duce , în mod normal, la infectarea unei persoane sănătoase .

Cu cât vă aflați mai mult timp în preajma unei persoane infectate care vorbește , cu atât mai mare este riscul de infectare. Dacă vă aflați mai mult timp lângă o persoană infectată într-o locație slab ventilata , dacă aveți imunitatea scăzută , aceștia sunt factorii care vă cresc riscul de infectare .

Potrivit specialiștilor de la Centrul Ftiziopulmonologic din Ungheni, îmbolnavirea este prevenită prin :

  • Vaccinare cu vaccinul BCG ( bacilul Calmette- Guerin)
  • Control medical periodic
  • Respectarea normelor de igienă.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *