Editorial / Eu nu vreau un primar de 23 de ani și cu studii medii

Natalia Junghietu

Recent, au fost aprobate noi modificări la Codul Electoral, potrivit căora a fost micșorat pragul de vârstă – de la 25 de ani la 23 – a candidaților pentru funcția de primar.

23 de ani? Mă întreb, oare la 23 de ani o persoană este capabilă să gestioneze o localitate? Oare câtă experiență are un om la 23 de ani? La scrutinul din 2019, doar un singur primar din țară a avut vârsta de 25 ani. Cei mai mulți primari aveau vârsta cuprinsă între 41 și 55 ani. Deci, avem șanse ca la scrutinul din acest an să avem cel puțin un candidat cu vârsta de 23 ani.

Și încă un element: este important faptul că, pentru a candida la funcția de primar, conform noilor modificări, cetățenii trebuie să aibă cel puțin studii medii. În vechiul Cod Electoral această specificație nu era. Deci, să fie clar, nu este important ca un primar să aibă studii superioare, important e să aibă 9 clase terminate, cu acte în regulă. Serios?

Oare așa conducere își doresc oamenii? Oare omul vrea ca să-l reprezinte un primar care are gimnaziul terminat și care, în multe cazuri, nici a scrie un cuvânt corect nu știe? Sau care nu știe a scoate pe gură o propoziție cap – coadă? Eu, sincer, nu aș vrea! Eu vreau un primar de care să fiu mândră. Or, primarul este fața unei localități!

Recunosc faptul că, pentru a fi o persoană demnă, cu un vocabular bun sau o minte ageră nu este neapărat să ai studii superioare. Totuși, dacă aceste calități mai sunt completate și cu o diplomă de studii superioare, atunci tot respectul pentru acel primar. Și mai recunosc că pe unele persoane nici diploma de studii superioare nu le ajută să gândească și să se exprime corect, darmite să mai scrie corect.

„Să știți că am discutat și noi cu colegii, pentru că, inițial, propunerea a fost să fie condiția de studii superioare, ca și la președinte, dar discutând cu cei care pot să acceadă în funcția respectivă, deci cu grupul acela țintă, am ajuns la concluzia că, totuși, pentru a nu limita numărul de persoane care ar putea să candideze, am formulat studii medii, exact așa cum prevede Codul Educației, studii medii generale”, declara într-un interviu Angelica Caraman, președinta Comisiei Electorale Centrale.

Iată de aceea și avem ce avem și ne reperezintă cine ne reprezintă!

Conform statisticii, puțin peste 20 la sută dintre primarii Republicii Moldova au studii superioare. Nu neg faptul că într-o localitate primarul nu este ales după studiile pe care le are, dar după gradul de popularitate, sau după gospodăria pe care și-a făcut-o, dacă are familie, copii etc. „Dacă și-a făcut gospodărie, e capabil să conducă un sat/oraș”, „E om de treabă, merită să fie primar”, „E un om gospodar”, sau mai rău:  „Nu are familie, nu are copii, cum poate să gestioneze o localitate”, spun majoritatea.

Dar, oameni buni, dacă i-ați oferit această șansă o dată și ați văzut că omul nu a fost capabil să gestioneze problemele din comunitate, nu a fost capabil să aducă proiecte în localitate, nu a fost capabil să dea un alt aspect localității timp de patru ani, atunci de ce îi mai dați o a doua șansă? De ce îl alegeți iar și iar? Oare localitatea voastră nu merită un primar capabil?

Îmi este interesant: oare ce rezultate vom avea la scrutinul din toamnă, după modificările care s-au făcut la Codul Electoral? Aceleași statistici sau și cele 20% dintre primari cu studii superioare vor scădea?

Natalia Junghietu 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *