VIDEO / Câtă încredere au oamenii în Judecătoriile de la Ungheni, Bălți și Edineț. Vezi rezultatele unui sondaj recent

În medie, jumătate din justițiabilii care au călcat pragul judecătoriilor din Ungheni, Bălți și Edineț au încredere în sistemul judecătoresc, aproape 82%  consideră că nivelul de pregătire al angajaților este unul satisfăcător, iar peste 90 la sută dintre oameni sunt mulțumiți de condițiile de acces și de așteptare în cadrul celor trei instanțe judecătorești. Așa arată rezultatele unui sondaj realizat în cadrul Proiectului „Instanțe Judecătorești Model”.

Scopul sondajului a fost de a evalua gradul de satisfacție a justițiabililor privind activitatea instanțelor de judecată care sunt parte a Proiectului USAID Moldova „Instanțe Judecătorești Model”. Datele au fost colectate în perioada 6 octombrie – 29 noiembrie 2022, în rândul a peste 700 de justițiabili care au interacționat cu aceste instanțe.

Iar cei peste 100 de justițiabili care au participat la sondajul desfășurat în cadrul Judecătoriei Ungheni au răspuns la 35 de întrebări. La capitolul încredere în sistemul judecătoresc și actul de justiție afirmativ au răspuns 61 la sută. 68% dintre oamenii intervievați au declarat că judecătorii sunt imparțiali, iar 97 la sută au afirmat că sunt satisfăcuți de condițiile din instanță.

Pentru ași îmbunătăți rezultatele angajații Judecătoriei Ungheni vor lucra mai mult la capitolul transparența actului de justiție și comunicarea cu publicul.

„61% susțin că au multă încredere în sistemul judecătoresc. Pentru noi este  o cifră bună. Vom lucra mai mult pentru transparență. De fapt, problema nu este în faptul că nu este încredere în sistemul judecătoresc, dar așa se percepe. Trebuie să fim mai transparenți, să fim comunicabili cu justițiabilii și cred că această încredere o să sporească.”, a menționat Dumitru Racoviță, judecător la Judecătoria Ungheni.

Potrivit sondajul desfășurat în cadrul Judecătoriei Bălți, 69% dintre respondenți consideră că judecătorii sunt imparțiali. Studiul mai arată că 44 la sută dintre justițiabili au încredere în sistemul judecătoresc. 72% sunt de acord că instanța de judecată slujește interesului public.

„Avem un singur capitol la care cifrele lasă de dorit și anume justițiabilul ne-a oferit cel mai mic scor la capitolul durata examinării cauzelor. Aici justițiabilii în mare parte au considerat că ședințele de judecată în mare pate se desfășoară într-un termen mediu sau chiar lent. Foarte multe ședințe sunt amânate pe motiv că, fie că din lipsă de timp, fie că din lipsa surselor financiare sau nu sunt acasă, justițiabilii, deși au obligația, nu se prezintă în ședința de judecată”, a spus Ion Pîcaleu, președintele Judecătoriei Bălți.

În cadrul sondajului desfășurat la Judecătoria Edineț s-a constatat că 60 la sută dintre justițiabili au un nivel ridicat de încredere în sistemul judecătoresc. 77% dintre aceștia consideră că instanța de judecată slujește interesului public, este echitabilă și transparentă, iar 75% din respondenți au declarat că judecătorii sunt imparțiali. 80 la sută din justițiabilii care au participat la sondaj au obținut ușor informațiile necesare privind drepturile justițiabililor, iar 87% au fost deserviți în mai puțin de 15 minute.

„Ni s-a părut că este un rezultat ok și ne-a făcut  să optăm, să tindem la un rezultat încă mai mare. Justițiabilii prezentându-se la instanță, interacționând cu colaboratorii instanței au primit o satisfacție mai mare de 80%. Accesibilitatea hotărârilor de judecată care se pronunță pe instanță tot este mai  mare de 80%.”, a spus și Lilia Țurcan, președinte interimar, Judecătoria Edineț.

Găsiți mai multe informații despre rezultatele acestui sondaj pe pagina web a Judecătoriilor Bălți, Edineț și Ungheni la rubrica „Informații de interes public”, categoria „Ghiduri”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *