160 de ani de la construcția bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din satul Sipoteni

Sursa foto: internet

Biserica „𝗦𝗳𝗮̂𝗻𝘁𝗮 𝗖𝘂𝘃𝗶𝗼𝗮𝘀𝗮̆ 𝗣𝗮𝗿𝗮𝘀𝗰𝗵𝗲𝘃𝗮” din satul Sipoteni, Călărași, a fost ridicată în 1863 și este un patrimoniu cultural inclus în Registrul Național al Monumentelor Istorice Protejate de Stat. Conform actelor parohiale, are vechime, cu primă documentare la 1600, fiind construită din lemn și acoperită cu stuf. Pe același loc, între 1862-1863 a fost construită o biserică nouă, din cărămidă, pe un fundament de piatră, acoperită cu fier și gard de piatră de jur-împrejur.

La 28 octombrie 1863 biserica este sfințită, purtând hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și din acel moment nu a mai fost închisă niciodată. Locașul sfânt a rezistat chiar și în perioada închiderilor bisericilor, iar aici veneau creștini din multe alte localități pentru a se închina la cele sfinte. Localnicii își amintesc că biserica a fost apărată de tinerii satului, care erau adunați cu toții la joc atunci când tractoarele porniseră spre biserică pentru a încărca lucrurile sfinte și a o demola. Tinerii au lăsat jocul baltă, au făcut cordon viu în jurul bisericii și au stat stavilă împotriva distrugerii acesteia. Așa că vechea Biserică de la Sipoteni a rezistat tuturor intemperiilor vremii, chiar și tentativei partidului de a o demola.

De-a lungul timpului, biserica a fost reparată de câteva ori. În urma celui mai puternic cutremur resimțit în Republica Moldova, care a avut magnitudinea de 7,4 pe scara Richter și s-a produs în 10 noiembrie 1940, biserica a suferit, iar pereții s-au fisurat. Creștinii nu au fost indiferenți, ci au încins-o cu o curea. Lăcașul are și până în ziua de astăzi o centură care îl menține în siguranță. Clădirea este construită în formă de corabie, are o clopotniță și un singur turn.

Încă de la începuturi în biserică se păstrau cărți vechi: Evanghelia (1775), Antologhionul (1755), Octoihul (1774) și Triodul (1747) – toate editate cu chirilică la Iași. ”Alte cărți au fost procurate după 1850. Însă printre cărțile bisericești din Sipoteni nu există nicio carte scrisă slavonește, ci toate sunt în moldovenește”, scrie preotul Ioan Coceban, la 1876. ”Serviciul divin, relatează preotul, în biserica din Sipoteni, din ignoranță enoriașilor care nu cunoșteau limba rusă se producea în limba moldovenească. Însă odată cu sosirea în parohie a preoților absolvenți ai Seminarului din Chișinău, slujbele se fac aici slavonește”.

În a doua jumătate a secolului XIX, la insistența preotului Ioan Coceban, a fost deschisă o școală elementară, finanțată de voloste.

Având în vedere că în sat activau trei preoți, în 1872 la biserica din Sipoteni au fost alipiți enoriașii din satul Bahmut.

Din octombrie 1959 Părintele Antonie Tudoreanu este hirotonit preot paroh al bisericii ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Sipoteni . Aici a slujit cu vrednicie şi iubire de oameni timp de 42 ani. Viața părintelui Antonie este caracterizată de lucrarea neobosită în slujirea Bisericii, mărturisită de ucenicii săi şi toți localnicii de bună credință. S-a remarcat, fiind un model de slujire jertfelnică pentru preoții mai tineri care l-au cunoscut și alături de care a slujit. Iubitor al muzicii și al rânduielilor liturgice bisericești, s-a îngrijit de înfrumusețarea slujbelor săvârșite. Părintele Antonie Tudoreanu a fost un păstor înțelept, înzestrat cu darul blândeții și un duhovnic apreciat. În urma lui rămâne un chip luminos care poate inspira orice slujitor al lui Hristos în purtarea unei ținute demne preoțești, în iubirea credincioșilor și în lucrarea faptelor bune.

A plecat la cele veșnice pe 06 iunie 2001 şi a fost înmormântat în țarina liniștii veșnice din satul natal Păulești, alături de soția sa, preoteasa Elisaveta. Anul 2023 este anul comemorativ, 100 de ani de la nașterea Protoiereul Mitrofor Antonie Teodor Tudoreanu.

Notă: Informațiile au fost prelucrate de Direcția Cultură și Tursim din Călărași, fiind preluate din cartea ,,Localitățile Republicii Moldova’’, vol. 12.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • Sunt băștinașă la din satul Sipoteni. Am fost botezată de marele duhovnic părintele Antonie Tudoreanu. Și fetiță mea este botezată de el. Deși sunt departe de sătucul meu, nici odată nu-mi voi uita de unde-mi sunt rădăcinile. Odihna si lumina veșnică părintelui nostru Antonie.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *