Rezultatele campaniei locale de intensificare a procesului de vaccinare „Vaccinează-te! Protejează-ți viitorul”, au fost discutate la Ungheni

La început de februarie, la Ungheni, în prezența mai multor reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, ai fost discutate rezultatele campaniei locale de intensificare a procesului de vaccinare „Vaccinează-te! Protejează-ți viitorul”.

La evenimentul au participat și reprezentanți ai administrațiilor publice locale, șefi de servicii desconcentrate, directori de școli și grădinițe, actori – cheie ce vor transmite mesaje de încurajare a imunizării în comunitățile pe care le reprezintă.

Timp de jumătate de an, actorii menționați, au întreprins un șir de acțiuni, menite să aducă la cunoștința populației raionului Ungheni, despre importanța vaccinării, îndpretate spre ridicarea nivelui de vaccinare în teritoriu.

Conectată online, Svetlana Nicolăescu, Secretar de Stat al Ministerului Sănătății, a subliniat despre importanța mobilizării comunității și coordonarea din partea autorităților publice locale.

„Dacă vrem să avem comunități bine protejate de riscul infecțiilor care pot fi prevenite prin vaccinare, noi trebuie să avem atinse cel puțin 90 – 95% din populația eligibilă. La Ungheni, încă nu a fost atinsă această cifră, dar rezultatul campaniei ne-a arătat că ne mișcăm în direcția corectă. Subiectul imunizării și vaccinării ar trebui să fie unul prioritar pe agenda autorităților publice centrale și locale”, a declarat secretarul de stat.

Alexandr Cornei, șeful Direcției Centrul de Sănătate Publică a prezentat situația epidemiologică și acoperirea vaccinală în teritoriu, dar a vorbit și despre activitățile care au fost realizate în această perioadă. „Din momentul lansării campaniei de intensificare a vaccinării (23 iunie 2022), la nivelul raionului Ungheni se atestă o creștere a ponderii vaccinurilor cu aproximativ 10%. În ceea ce privește procesul de vaccinare anti-Covid-19, la fel au fost înregistrate progrese, comparativ cu perioada de dinainte”, a menționat dânsul.

În aceeași ordine de idei, și Tatiana Lazăr, vicepreședinta raionului Ungheni a menționat despre importanța cooptării eforturilor pentru organizarea și desfășurarea campaniei de intensificare a vaccinării. „Ne-am cooptat toate eforturile, am lucrat intens cu Direcția Centrul de Sănătate Publică, cu administrația publică locală, cu instituțiile medico-sanitare publice, cu instituțiile de învățământ. Vreau să spun că, ne-a reușit în mare parte, fiind impulsionați și prin campania care a fost derulată. În concluzie, campania a fost rezultativă, ceea ce ne încurajează să o continuăm”, a declarat ea.

Campania de intensificare a procesului de vaccinare a fost organizată de Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și Uniunii Europene în 10 teritorii administrative din țară, unde se înregistrează o acoperire vaccinală joasă — Strășeni, Bălți, Criuleni, UTA Găgăuzia, Cahul, Călărași, Căușeni, Chișinău, Sîngerei și Ungheni.

Autor: Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *