Numărul persoanelor care și-au procurat polița de asigurare medicală este în creștere

Sursa foto: moldstreet.md

Peste 59 de mii de persoane au achitat în luna ianuarie 2023 prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă. Cifra este în creştere cu aproape 23 de mii în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).

Persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază în primele trei luni ale anului de facilități la achitarea primei de asigurare în sumă fixă. Mărimea acesteia variază de la 1.014 până la 4.056 de lei, în funcție de categoria din care face parte persoana.

Astfel, din numărul total de plătitori, peste 43 de mii au achitat în ianuarie prima în mărime de 2.028 de lei. Este vorba despre fondatorii de întreprindere individuală, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nici asiguraţi de Guvern, cetăţenii străini cu drept de şedere provizorie în Republica Moldova etc.

Alte circa 15 mii de persoane, proprietari de teren agricol, au plătit prima în valoare de 1.014 lei.

În acelaşi timp, peste 430 de cetăţeni care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, au achitat prima de asigurare în mărime de 1.622 de lei, iar în jur de 560 de persoane au plătit pentru asigurarea medicală câte 4.056 de lei.

Potrivit CNAM, în luna ianuarie s-a atestat o creştere semnificativă a numărului de cetățeni care au achitat asigurarea medicală prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay. Astfel, în jur de 24 de mii de cetățeni au plătit prima prin MPay, cu peste 10 mii mai mult față de perioada similară a anului trecut.

Volumul total al mijloacelor financiare acumulate în prima lună a anului curent în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală din achitarea primei în sumă fixă a depășit 106 milioane de lei, în creștere cu 39 de milioane comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de Compania Națională de Asigurări în Medicină din data achitării primei în sumă fixă şi e valabil până în 31 decembrie 2023.

După 31 martie, cetățenii care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație vor plăti prima de asigurare în mărime integrală (12.636 de lei), precum şi penalitate de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere. De asemenea, statutul de asigurat va fi acordat după şapte zile din momentul achitării.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *