Tradiții și superstiții de Anul Nou Chinezesc

Sursa foto: Pinterest

Am sărbătorit anul 2023 în stil nou, încă odată pe stil vechi, iar acum a venit timpul să o facem în stil asiatic! Happy Chinese New Year! Anul Nou Chinezesc este cea mai importantă sărbătoare tradițională a chinezilor. Festivalul începe de obicei în prima zi din prima lună din calendarul chinezesc și ia sfârșit cu Festivalul Lampioanelor care are loc în a cincisprezecea zi. Ajunul Anului Nou Chinezesc este denumit Chūn Jié.

Originea sărbătorii este veche de secole și este înconjurată de mai multe legende și obiceiuri. În vechime, perioada aceasta era una în care oamenii reflectau despre cum s-au purtat și în ce au crezut mai mult în anul trecut.

Anul Nou Chinezesc se sărbătorește în țări și teritorii cu populație chinezească mare, cum ar fi Republica Populară Chineză, Hong Kong, Taiwan, Macau, Vietnam, Singapore, Indonezia, Malaezia, precum și în cartierele chinezești din orașele din toată lumea.

Când sărbătorim Anul Nou Chinezesc în 2023?

Unele lucruri la chinezi sunt destul de greu de înțeles, iar faptul că nu au o zi fixă a Anul Nou nu pare a fi ceva ieșit din comun. De obicei, orientul sărbătorește trecerea dintre ani într-una din zilele dintre 21 ianuarie și 21 februarie. Ei bine, de această dată, Anul Nou Chinezesc 2023 se va sărbători pe 22 ianuarie. Și dacă te întrebi 2023 anul cui este, află că odată cu Anul Nou Chinezesc în casele oamenilor intră cel mai pufos și drăgălaș semn zodiacal – Iepurele de Apă!

Obiceiuri și tradiții de Anul Nou Chinezesc

Lasă praful să stea la locul lui! Nu de alta, dar cine se dă în lături de la fericire?! Și nu, chinezii nu au o problemă ce ține de curățenie. O fac și ei, dar ce-i drept cu mult timp înainte de ajun. Chinezii cred dinadins că anume în apropierea acestei sărbători zeii presoară „praful fericirii” și evită în orice mod să șteargă intenționat norocul adus în casă.

Evident asta nu este singura tradiție de Anul Nou Chinezesc. Și cine știe, poate dacă le respectăm și noi, o porție de noroc ajunge și până în Moldova. Ce ai de făcut?!

  • Cereți iertare și uită de conflicte!
  • Bate tobele și dansează cu lei și dragoni! Poate, în cazul moldovenilor, e de ajuns o horă.

Oamenii cumpără cadouri, decorațiuni, material textil, hrană și îmbrăcăminte. Ferestrele și ușile se decorează cu decorațiuni din hârtie roșie și cuplete pe teme populare: „fericire”, „bogăție” și „viață lungă”. Cina servită în familie în ajunul Anului Nou conține carne de porc, rață sau pui, precum și un desert dulce, iar seara se încheie cu focuri de artificii. A doua zi dimineața, copiii le urează părinților un an nou fericit și cu sănătate, primind bani în plicuri de hârtie roșie.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *