Top 5 cele mai utilizate rețele sociale de grupurile vulnerabile
Centrul pentru Jurnalism Independent a lansat în luna decembrie un studiu care a avut ca scop să examineze în ce raport se află grupurile vulnerabile atât cu mass-media, cât și cu rețelele sociale – dacă au acces la produsele mediatice, ce fel de informații urmăresc în presă și care sunt rețelele preferate. Astfel, autorii cercetării au identificat cinci rețele de socializare care, potrivit lor, domină preferințele participanților la sondaj. Cea mai importantă este Facebook, urmată de Instagram. De asemenea, se bucură de popularitate mare Telegram, TikTok și Odnoklassniki, transmite Expresul cu referire la media-azi.md.
La întrebarea „Pe care dintre următoarele rețele sociale petreceți cel puțin 30 de minute săptămânal?”, 86% dintre femei, 93% dintre tinerii din mediul urban și 74% dintre cei din mediul rural au răspuns că preferă să navigheze pe Facebook. De asemenea, 43% dintre persoanele cu dizabilități, 41% dintre cele în etate, 53% dintre romi și 64% dintre refugiați dețin și folosesc un cont de Facebook.
Instagram este a doua platformă ca popularitate. Mai mulți tineri din mediul rural (78%) au un cont pe Instagram decât pe Facebook. 82% dintre tinerii din mediul urban au un cont de Instagram. În același timp, rețeaua este relativ populară printre femei (44%) și refugiați (51%), mai puțin populară în rândul romilor (37%) și este utilizată de către puține persoane cu dizabilități (14%) sau în etate (7%).
Aplicația Telegram este considerată de tinerii din mediul rural „ca fiind cea mai privată, confidențială și sigură platformă”. Aceasta este accesată în special de tineri: 72% din mediul rural și 67% din mediul urban au cont pe această rețea. De asemenea, mulți refugiați au cont pe Telegram (63%). Doar 24% dintre femeile din mediul rural, 32% din femeile din mediul urban, 10% din persoanele cu dizabilități, 6% din persoanele în etate și 24% dintre romi utilizează platforma.
În același timp, doar o parte mică dintre respondenții refugiați (6%) au menționat că adețin un cont pe Odnoklassniki. Această rețea este accesatăîntr-o anumită măsură de restul grupurilor, în special de către femeile din mediul rural (37%), de către cele din mediul urban (32%) și de tinerii din mediul urban (32%).
Snapchat, Twitter, Vkontakte sunt utilizate într-o anumită măsură de tineri și aproape deloc de celelalte grupuri, iar LinkedIn este rețeaua cel mai puțin utilizată dintre toate cele menționate.
Principalii utilizatori ai rețelelor sociale sunt tinerii și refugiații, se arată în studiu. Ultimii utilizează de obicei rețelele sociale și grupurile de Viber, Telegram, Whatsapp. Unul dintre motivele, menționate în studiu, pentru care tinerii aleg să se informeze din mediul online este accesul rapid la orice gen de informație și faptul că aproape fiecare dintre ei are un smartphone și acces la Internet.
Lasă un răspuns