Raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni vor avea o infrastructură mai bună de gestionare a deșeurilor solide

Sursa foto: ungheni.md

Pe 12 ianuarie, primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros, alături de primarii Grigore Robu (Nisporeni) și Ion Rotari (Călărași), a semnat Contractul de suport al proiectului privind gestionarea deșeurilor solide, care presupune crearea primei Zone de Management al Deșeurilor din Republica Moldova, pentru raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași.

Proiectul va fi realizat cu susținerea Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvolate (BERD) care acordă un împrumut suveran în valoare de 25 milioane euro Guvernului Republicii Moldova pentru finanțarea investițiilor critice în infrastructura sa de gestionare a deșeurilor solide și pentru abordarea provocărilor urgente de mediu.

Potrivit reprezentanților Primăriei Municipiului Ungheni acesta este un pas important spre realizarea unui proiect vital pentru Ungheni. Și presupune, printre altele, construirea unui poligon la Ungheni și a două stații de transfer la Nisporeni și Călărași.

Scopul acestui proiect constituie construcția unui depozit regional de deșeuri sanitare în conformitate cu standardele UE, închiderea depozitelor de deșeuri neconforme și a multor depozite de deșeuri neautorizate mai mici vor reduce aruncarea ilegală a deșeurilor, în timp ce investițiile în reciclabile separate la sursă, deșeuri verzi și instalații mixte de tratare a deșeurilor vor crește ratele de reciclare și vor asigura eliminarea în condiții de siguranță pentru mediu. De asemenea, va reduce semnificativ emisiile de dioxid de carbon și metan asociate cu eliminarea deșeurilor, contribuind astfel la eforturile Republicii Moldova de decarbonizare, în conformitate cu angajamentele asumate în temeiul Acordului de la Paris privind schimbările climatice, scrie sursa citată.

Investiția necesară este de circa 19,48 milioane euro. Aceasta va fi finanțată prin prima tranșă de 6,94 milioane euro din împrumutul BERD, cu o sumă similară oferită de BEI. Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P), la care Uniunea Europeană (UE) este cel mai mare donator, va oferi și un grant de investiții de până la 5,6 milioane euro pentru reabilitarea sa. Proiectul mai beneficiază de susținere prin cooperare tehnică, finanțată de Suedia.

Menționăm că, BERD este un important investitor instituțional în Moldova. Până în prezent, Banca a investit peste 1,8 miliarde euro în țară prin 158 de proiecte, cu 57% din portofoliul său în infrastructură

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *