La Călărași, situația epidemiologică prin infecțiile respiratorii virale acute și gripă nu este una tocmai roz

Foto: Primul.md

Situația epidemiologică prin infecțiile respiratorii virale acute și gripă nu este una tocmai roz la Călărași. În primele două săptămâni ale anului 2023 în raionul Călărași s-a înregistrat o creștere a numărului cazurilor de infecții respiratorii virale acute, iar numărul cazurilor de gripă și Covid-19 se menține la un nivel relativ constant.

Potrivit Verei Lefter, medic epidemiolog la Centrul de Sănătate Publică, Călărași, în săptămâna 2-8 ianuarie 2023, au fost înregistrate 136 de cazuri de infecții respiratorii acute, 7 cazuri de Covid-19 și 3 cazuri de gripă sezonieră. În săptămâna 9-15 ianuarie 2022 s-au înregistrat deja 166 de cazuri de infecții respiratorii acute, 6 cazuri de Covid-19 și nici un caz de gripă.

Un copil din raionul Călărași, infectat cu Covid-19, a fost internat cu complicații la Centrul Mamei și Copilului din Chișinău, unde se află sub supravegherea medicilor.

Totodată, zilele trecute la Călărași a apărut și un prim caz suspect de Flurona – infectarea simultană cu COVID-19 şi virusul gripal. Este vorba despre un pacient în vârstă de 52 de ani, cu mai multe comorbidități, care a fost internat în Secția de Boli Contagioase a Spitalului raional. Au fost prelevate probe și la moment se așteaptă rezultatele.

Potrivit medicului epidemiolog, situația este destul de alarmantă, iar în contextul sărbătorilor de iarnă care tocmai au trecut și care a adunat oamenii laolaltă, s-ar putea ca numărul de noi îmbolnăviri să crească vertiginos.

”Accentuăm importanța respectării în continuare a măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor, precum: evitarea aglomerațiilor; purtarea măștilor de protecție; respectarea distanței față de persoanele care tușesc sau strănută; aerisirea periodică a încăperilor; respectarea igienei mâinilor, a etichetei tusei şi strănutului; vaccinarea antigripală”, a punctat Vera Lefter.

Pentru inițierea la timp a tratamentului, medicii Centrului de Sănătate Publică recomandă oamenilor să consulte medicul de familie la apariția primelor simptome specifice infecțiilor respiratorii – febră, tuse, strănut, dureri de cap, sau stare de slăbiciune.

În ceea ce privește vaccinarea antigripală, în raion au rămas neutilizate 445 de doze de vaccin din cele 6400 primite la sfârșitul anului trecut. ”În majoritatea localităților stocurile s-au epuizat. Au mai rămas rezerve în satul Vălcineț, în comuna Tuzara și în orașul Călărași, acolo unde mai există dificultăți la acest capitol”, a conchis Vera Lefter.

Doina Chicu

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *