În acest an, în raionul Ungheni au fost raportate doar 3 cazuri de Covid – 19

În raionul Ungheni, în primele două săptămâni ale anului 2023, au fost înregistrate 346 de infecții respiratorii virale acute. Potrivit lui Sergiu Talmaci, medic epidemiolog în cadrul Direcției Centrul de Sănătate Publică, în prima săptămână (2 – 8 ianuarie) a acestui an, au fost înregistrate 167 de cazuri de infecții respiratorii virale acute, iar în cea de-a doua săptămână (9 – 15 ianuarie), numărul infecțiilor respiratorii virale acute a crescut la 179 de cazuri, iar 70% din cazurile de infecții respiratorii virale acute au fost înregistrate în rândurile copiilor. Totodată, la începutul anului 2023 a fost înregistrat și un caz de gripă, confirmată prin laborator de tipul AH1N1.

Virus gripal A(H1N1), este subtip de virus gripal care se transmite la om. Acest virus conţine gene de la virusurile gripei porcine, aviare şi umane, într-o combinaţie nouă, numită gripă „porcină”.

Simptomele în gripa de tip A(H1N1) la om sunt asemănătoare cu simptomele gripei sezoniere umane. O particularitate specifică virusului gripal de tip nou A(H1N1) este posibilitatea de a afecta și căile respiratorii inferioare (necaracteristic pentru alte tipuri de virusuri gripale umane) și de a cauza pneumonii grave la copii și tineri.

Sergiu Talmaci spune că stocurile de vaccin antigripal a fost epuizat încă în luna decembrie. „Au fost 7600 de doze de vaccin care au fost recepționate pentru raionul Ungheni, iar la moment, în nici un Centru al Medicilor de Familie din raion nu sunt doze de vaccin antigripal”, a spus dânsul.

În ceea ce privește infecția cu Covid-19, în luna ianuarie a acestui an, au fost raportate doar trei cazuri.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *