Biserica Ortodoxă din Moldova critică decizia CtEDO din 17 ianuarie 2023, prin care se cere statelor semnatare să recunoască prin lege cuplurile LGBT. Prin intermediul unui comunicat de presă al Mitropoliei Moldovei, fețele bisericești vin cu un mesaj adresat autorităților din R. Moldova prin care cer să nu fie adoptată o asemenea lege.

„Hotărârea CtEDO stipulează că ”Statele semnatare ale Convenției Europene au obligația pozitivă să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBT, indiferent de opinia unui segment din societate”. Ținem să vă amintim că cetățenii creștin-ortodocși nu reprezintă un segment din societate, ci o covârșitoare majoritate. Astfel, cea mai timidă tentativă de a înregistra legal un cuplu gay în Țara noastră, va fi urmată de o reacție pe măsură, deoarece astfel de decizii contravin conștiinței eminamente ortodoxe și istorice a poporului. Biserica Ortodoxă din Moldova îndeamnă credincioșii să ia atitudine, evident, strict în limitele permise de legislația în vigoare a Republicii Moldova, pentru ca o asemenea legalizare și promovare a păcatului să nu aibă loc”, se menționează în comunicat.

De asemenea, reprezentanții Mitropoliei mai scriu că biserica nu se opune aspirațiilor europene ale țării noastre, dar își dorește ca această integrare să aibă loc cu respectarea valorilor creștine și istorice ale Europei.

Reacția fețelor bisericești vine după ce la 17 ianuarie CtEDO a adoptat o decizie, prin care se cere statelor membre ale Consiliului Europei și celor semnatare ale Convenției Europene să recunoască și să protejeze prin lege cuplurile LGBT.