VIDEO / ”Iubirea înseamnă și LIBERTATE” – un spot despre violența economică și cum poate fi înțeleasă

De cele mai multe ori, violența este asociată doar cu bătaia, agresiunea fizică sau violul. Dar nu trebuie să uităm de violența economică. Ea există, dar se vorbește mai puțin de ea, sau este mai puțin cunoscută.

Cum se manifestă violența economică?

Agresorul deține controlul asupra resurselor financiare. El decide dacă victima are sau nu acces la bani, obiecte personale, hrană, medicamente, etc. Agresorul îi interzice victimei să se angajeze sau îi spune să renunțe la locul de muncă, pentru că ea trebuie să stea să aibă grijă de casă. El decide ce se întâmplă cu banii familiei, iar victima nu are niciun cuvânt de spus. Dacă îi permite totuși victimei să lucreze, toți banii obținuți de victimă prin muncă sunt luați de agresor.

Care este scopul agresorului?

Principalul scop al agresorului este de a deține controlul, pe toate planurile, inclusiv pe plan financiar. Astfel, el poate folosi banii pentru a-și satisface nevoile proprii (care sunt de multe ori vicii precum alcool sau jocuri de noroc), în timp ce victima este privată de lucruri esențiale.

Care sunt efectele violenței economice?

Principalul efect al violenței economice este dependența victimei de agresor. De cele mai multe ori, femeile care cad victime violenței în familie nu ies din relație pentru că, neavând nicio resursă financiară, nu se vor putea descurca singure.

Echipa „Centrului Media pentru Tineri” a implementat proiectul EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, in cadrul căruia au fost realizate și spoturi prin care a fost promovată egalitatea de oportunități pentru fete și băieți.

”Iubirea înseamnă și LIBERTATE” este un spot video care vă face să înțelegeți mai bine ce înseamnă violența economică. Îl puteți vedea mai jos, dar și pe pagina de Facebook a Centrului Media pentru Tineri. 

 

Acest produs a fost realizat de către Centrul Media pentru Tineri, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova. 
 
Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *