„O nouă viață amintirilor” – un atelier menit să readucă o altă întrebuințare lucrurilor demult uitate

Recent, zece tinere de la Școla de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din Ungheni, printre care și două refugiate din Ucraina au participat la un atelier, prin care au dat o altă formă milieurilor și dantelelor croșetate, creând obiecte pentru a fi folosite ca decor.

Atelierul, care s-a desfășurat în incinta Casei Limbii Române, a adunat copii curioși să urmărească și să se implice la crearea unor suporturi pe bază de ciment, din dantelă și milieuri croșetate. Suporturile, după întărire, vor putea fi folosite pentru a pune ghiveciul cu flori sau vor putea fi utilizate ca bomboniere.

„Prin intermediul atelierului, am încercat să le dăm o altă formă și altă întrebuințare milieurilor. Ele ne vor aminti de bunei, de rudele noastre care au confecționat aceste lucrări minunate, chiar dacă vor căpăta un alt aspect. Fiecare dintre copii a avut interes pentru a modela, ba chiar și s-au murdărit pe alocuri, dar cel mai important e că vor rămâne cu o amintire în urma acestui atelier”, a spus Rodica Toma, directoarea Casei Limbii Române.

Ciment alb, apă, mănuși, diverse forme pentru suport și desigur, milieurile, care au fost aduse de către ungheneanca Rodica Guțu, pe care le-a confecționat chiar ea. Nerăbdători, copiii și-au ales unul din modelele de milieuri puse la dispoziție și au purces, pe rând, la lucru. Mai întâi, au înmuiat în amestecul de ciment și apă mileul, după care, l-au „îmbrăcat” pe un suport pentru a-i reda forma dorită după ce va fi lăsat să se întărească.

Mirela, o participantă la atelier, spune că activitatea i-a provocat interes și pe viitor, v-a încerca să mai execute astfel de lucrări. „Mi-a plăcut să particip la acest atelier. A fost o activitate pe cât de interesantă, pe atât de ciudată, deoarece pentru prima dată am văzut că dintr-un milieu poți crea și altceva”.

Și colega ei, Gabriela, s-a arătat încântată de întreg procesul la care a asistat. „A fost interesant, distractiv, mai ales că particip pentru prima dată la astfel de ateliere. Probabil, am să mă gândesc să fac ceva similar pentru decorațiunile de sărbători”, spune ea.

După întărire, milieul a fost scos de pe suport, după care se aplică un strat de lipici lichid (PVA) pentru o rezistență mai bună, după care, copiii le vor putea lua acasă.

„La acest atelier, copiii învață lucruri noi, care le vor prinde bine: idei de cadouri, sau să-i facă o surpriză mamei deoarece sunt executate cu mâinile lor, dar și pentru a-și decora și amenaja colțișorul lor. Cel mai bine este că copilașii învață să facă ceva cu mâinile lor”, a afirmat și Galina Moraru, specialist principal Secția Cultură și Turism Ungheni, prezentă la altelier.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *