Liceul „Mihai Eminescu” – unica instituție din raionul Ungheni unde se învață taekwondo-ul

Liceul „Mihai Eminescu” din Ungheni este unica instituție din raion în care, în cadrul orelor de educație fizică, elevii vor avea șansa să studieze și modulul opțional – taekwondo (versiunea olimpică).

Pe 28 noiembrie, cei 12 elevi care frecventează cercul opțional de Taekwondo, împreună cu antrenorul Vadim Tarlapan, au oferit o demonstrație în fața oaspeților pe care i-a avut instituția.

„Acest sport nu este un gen violent, este o întreagă filosofie și o întreagă artă. Cu această ocazie spun nu violenței împotriva fetelor și a femeilor, spun nu violenței din partea tinerilor în raport cu adulții, pe stradă sau în școală. Performanța în sport nu-ți dă posibilitatea să măcelărești pe cei care nu sunt de acord cu tine, dar prin acest sport noi învățăm armonia, desăvârșirea”, s-a adresat Loretta Handrabura, președinta Academiei Internaționale de Taekwondo, copiilor prezenți în sală.

Totodată, Academia Internațională de Taekwondo a elaborat și un ghid tehnico – metodologic pentru cadrul didactic, dar și pentru elevi. Deocamdată cursul este predat doar elevilor din treapta de gimnaziu, iar începând cu anul viitor de studii, după perfecționare, modulul va fi predat și în treapta liceală.

„Mă bucur nespus de mult că suntem printre cele 9 licee din republică care au beneficiat de această oportunitate de a studia modulul opțional – taekwondo”, a menționat Elena Pascariu, director adjunct al liceului, după care a mai adăugat: „Noi am acceptat această provocare pentru că sportul și în general, diversificarea ofertei educaționale în acest domeniu, este o prioritate pentru noi. Pe lângă tradiționalele secții pe care le avem, am deschis anul acesta și o clasă cu profil sportiv specializat în fotbal. Ne dorim cu această ocazie să atragem mai mulți elevi nu doar din ciclul gimnazial dar și din ciclul liceal”.

„Mă bucură foarte mult faptul că Liceul „Mihai Eminescu” a fost ales ca parte a acestui program. Acest lucru înseamnă că în Ungheni este potențial, copii de aici sunt foarte determinați, iar părinții își doresc ca copii lor să se dezvolte”, a menționat și Dionisie Ternovschi, viceprimarul municipiului Ungheni, prezent și el la eveniment.

Menționăm că acest curs opțional a fost introdus, începând cu 1 septembrie 2022, în nouă instituții de învățământ din opt raioane: Dondușeni, Drochia, Bălți, Nisporeni, Ialoveni, Anenii Noi, Cahul și , respectiv, Ungheni.

„Astăzi circa 7000 de elevi și eleve au inventarul necesar, resurse curriculare elaborate (manual și ghid), profesori formați initial și care vor beneficia în perspectivă de instruire continua cu alți antrenori, maeștri în taekwondo”, a conchis Loretta Handrabura.

Toată această investiție este din partea Academiei Internaționale de Taekwondo, în baza de memorandum cu Ministerul Educației și Cercetării, prin suportul financiar al președintelui Federației de Taekwondo WT din Republica Moldova, Igor Iuzefovici.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *