La Ungheni, procesul de vaccinare contra gripei este în plină desfășurare

Vaccinarea contra gripei în raionul Ungheni a început la data de 24 octombrie după ce Direcția Centrul de Sănătate Publică a recepționat, pe 22 octombrie,7600 de doze de vaccin.  

Potrivit lui Sergiu Talmaci, medic epidemiolog în cadrul Direcției Centrul de Sănătate Publică Ungheni, vaccinarea contra gripei sezoniere în raion decurge destul de bine. Din cele 6000 de vaccinuri monodoze primite, au fost administrate deja 5248 de doze, iar din cele 1600 (a câte 10 doze în flacon), au fost administrate 1328 de doze.

În această ordine de idei, la data de 5 decembrie, au fost administrate în total 6576 de doze de vaccin antigripal, media pe raion constituind 86,5%, din totalul dozelor de vaccin antigripal recepționate la Ungheni. „Date, care clasează raionul Ungheni pe locul IV la nivel de republică, privind administrarea vaccinului antigripal”, afirmă Sergiu Talmaci.

Totuși, câteva Centre de Sănătate (CS) din raion, atestă o rată scăzută de administrare a vaccinului antigripal. Acestea ar fi CS Rădenii Vechi, care din cele 210 doze primite, doar 111 doze au fost administrate, iar la CS Cetireni au fost distribuite 240 de doze, fiind administrate doar 167 de doze. La CS Pîrlița au fost administrate 668 de doze de vaccin antigripal, din cele 880 primite. Centrului de Sănătate Dănuțeni au fost livrate 430 de doze și au fost administrate 324 de doze. „Multe instituții de sănătate deja au epuizat stocul de vaccin antigripal pe care l-au primit”, a mai explicat medicul epidemiolog.

Cazuri de gripă în raionul Ungheni, deocamdată, nu au fost înregistrate. În schimb, în luna noiembrie au fost raportate 590 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii, 253 pneumonii, iar infecții cu virusul Sars – Cov – 2, doar 6 cazuri. „Pe fundalul pandemiei de Covid-19, infecțiile acute ale căilor respiratorii, au scăzut considerabil, comparativ cu anii precedenți, când se înregistrau lunar și peste 1000 de cazuri”, a subliniat Sergiu Talmaci.

În acest context, Direcția Centrul de Sănătate Publică Ungheni îndeamnă populația să se adreseze la medicul de familie pentru a se imuniza contra gripei sezoniere, dar și împotriva Covid-19. „În multe raioane din Republica Moldova au fost înregistrate cazuri de gripă. Situația epidemiologică se înrăutățește, iar persoanele în etate, cu comorbidități, dar și angajații din domeniul medical și cel social sunt îndemnați să se vaccineze”, a precizat dânsul.

Notă: În republică au fost livrate 218 mii de doze de vaccin antigripal. Un lot de 188 de mii de doze a fost procurat din sursele fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, iar alt lot, de 30 de mii de doze, a fost donat Republicii Moldova de The Task Force for Global Health, în baza acordului semnat între Ministerul Sănătății și organizația respectivă.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *