Ce se va întâmpla dacă nu te vei înregistra pe compensatii.gov.md nici în luna decembrie

Persoanele care decid să nu se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md, în luna decembrie vor fi atribuiți categoriei scăzute de vulnerabilitate, chiar dacă în noiembrie au achitat un tarif specific categoriei medii de vulnerabilitate.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari îndeamnă toți cetățenii să se înregistreze, iar statul va decide cărei categorii de vulnerabilitate energetică aparțin. De asemenea, potrivit oficialului, în prima lună au fost înregistrate 40 de mii de cereri care conțin erori, transmite IPN.

Marcel Spatari spune că din totalul celor 675 de mii de cereri de compensare a tarifului, 40 de mii sau 6% din cereri conțin erori. Și le recomandă oamenilor care se cred nedreptățiți să verifice suplimentar datele din cererea depusă.

„În cazul în care consumatorii nu au primit compensații în factură în baza metodei directe prin atribuirea la o categorie de vulnerabilitate, ci le-a fost aplicată indirect categoria medie, îi îndemn să verifice încă o dată dacă au indicat numărul locului de consum, adică să verifice codul din factură, pentru că el este identificatorul care permite furnizorului să aplice compensația în factură. Noi pe parcursul acestei luni trimitem SMS persoanelor care au greșit, ca să corecteze datele”, a declarat Marcel Spatari în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune.

Potrivit deciziei Guvernului, în luna noiembrie toți cei neînregistrați au fost încadrați automat în categoria de vulnerabilitate energetică medie. Începând cu luna decembrie, celor care nu se înregistrează le va fi atribuită categoria de vulnerabilitate energetică scăzută.

„În prima lună exista riscul ca oamenii foarte vulnerabili să fie excluși din sistem și ar fi fost mult mai dăunător social ca acești oameni, care n-au reușit să se înregistreze în prima lună, să plătească niște facturi foarte mari, decât să compensezi mediu tariful tuturor celor care nu s-au înregistrat. De asemenea, la început nu știam care va fi încărcătura pe sistemul social, de asta am decis ca în prima lună să dăm prioritate celor mai vulnerabili, iar ceilalți să primească categoria medie pe noiembrie. Pentru luna decembrie toți cei care nu s-au înregistrat vor primi compensații pentru categoria scăzută, iar cei care s-au înregistrat vor primi cel puțin categoria scăzută”, a mai spus ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, 78% dintre toți solicitanții de compensații au fost încadrați în categoria de vulnerabilitate energetică foarte înaltă, 12% – în categoria de vulnerabilitate energetică înaltă, 5% – în categoria de vulnerabilitate energetică medie, 2% – în categoria de vulnerabilitate energetică scăzută, 1% – în categoria de nonvulnerabilitate energetică.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *