FOTO/ Circa de 30 de lebede captive într-un lac înghețat din satul Răciula și-au recăpătat zborul cu ajutorul pompierilor

Pompierii de la Călărași au intervenit marți, 20 decembrie 2022, la o salvare mai puțin obișnuită. Aceștia au ajutat un stol de lebede prinse pe un lac înghețat din apropierea satului Răciula.

Apelul la 112 a fost dat de Maria David, primar de Răciula, care a bătut alarma după ce a observat înaripatele albe care păreau nemișcate pe suprafața înghețată a iazului. Maria David a declarat pentru ”Expresul” că a observat păsările care păreau amorțite în mijlocul apei, acolo unde se formase un ochi neînghețat, înconjurat de sloiuri. ”Am informat Inspecția Ecologică din Călărași, dar și salvatorii despre pericolul în care se găseau lebedele. Până la urmă s-a ales soluția spargerii gheții pentru a largi habitatul, pentru ca apa mai era doar pe mijlocul lacului”, ne-a comunicat doamna primar, care a și adus de acasă o pungă cu semințe pentru a hrăni păsările neputincioase.

Potrivit lui Nicolae Steclari, șeful Secției Situații Excepționale Călărași, păsările erau blocate la o distanță de aproximativ 100 de metri față de mal. Salvatorii au intervenit, în dimineața zilei de marți, cu o barcă pe care o au în dotare, s-au apropiat de ochiul de apă pe care l-au lărgit și au dat de mâncare zburătoarelor aflate în pericol. ”Câteva dintre păsări au reușit să zboare, iar restul s-au apropiat să ciugulească din mâncarea oferită”, ne-a comunicat Nicolae Steclari.

Cei care au participat la intervenție nu au găsit o explicație plauzibile despre cum au ajuns păsările pe lacul de la Răciula și nici ce le-a perturbat zborul spre locuri mai calde. Cert este că în bazinele acvatice de pe teritoriul raionului au rămas să ierneze păsări, inclusiv rațe sălbatice și lebede. ”Explicația poate fi legată de faptul că avem în ultimii ani o încălzire a climei și poate că asta le face să rămână să ierneze la noi, dar poate că specialiștii ornitologi ar trebui să se expună pe subiectul dat”, ne-a spus Nicolae Steclari.

Doina Chicu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *