Detalii despre incidentul care a avut loc la Sipoteni, după ce trenul Chișinău- Iași a luat foc

Sursa foto: replicamedia.md

În dimineața zilei de joi, 8 decembrie, pompierii de la Călărași au fost alertați pentru a lichida un incendiu produs în gara feroviară din comuna Sipoteni. Focul cuprinsese secțiunea motorului trenului Chișinău-Iași (Socola), care staționa în gară. Până la sosirea pompierilor, angajații căii ferate au evacuat din interiorul trenului peste 70 de persoane.

Atât mecanicul locomotivei, cât și pasagerii simțit miros de fum în timp ce trenul staționa la Sipoteni. Imediat au fost folosite toate cele 20 de extinctoarele existente în locomotivă, dar și stingătoarele din interiorul gării, însă oricum a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru a lichida flăcările ce cuprinsese motorul trenului.

Potrivit lui Alexandru Balan, șeful Unității de pompieri și salvatori Călărași, apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 11:30, iar atât angajații unității pe care o conduce, cât și postul de pompieri voluntari de la Sipoteni s-au îndreptat imediat la fața locului.

”În 12 minute am ajuns la fața locului. Pasagerii trenului erau deja afară. Am stins flăcările care izbucnise în secțiunea motorului și inițial am decis să nu permitem deplasarea trenului cu tot cu pasageri spre Ungheni. Angajații Căii Ferate însă au declarat că se pot descurca cu un singur motor până la Gara Bahmut, pentru că relieful le-ar permite, iar de acolo au primit ajutor și trenul a fost deja tractat, pentru că drumul spre Ungheni este în pantă”, a declarat Alexandru Balan.

Vasile Lipcan, șeful Gării din Sipoteni spune că în urma incendiului vagoanele trenului nu au fost afectate, iar oamenii care călătoreau nu au avut de suferit, continuându-și drumul cu același tren, urcând cu toții în primul vagon.

”Motorul s-a aprins după ce oamenii coborâse la gara din Sipoteni, iar trenul trebuia să-și continue deplasarea. Am chemat pompierii care au venit și au stins focul, iar aproape o oră am așteptat să se răcească detaliile metalice, ca nu cumva să se aprindă iar. E un tren nou, dintre cele opt pe care le au Căile Ferate în gestiune. Sunt de producție românească. Din opt trenuri, doar două încă nu s-au aprins, în toate celelalte au izbucnit incendii”, a declarat Vasile Lipcan.

Potrivit responsabililor, cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite.

Menționăm că anterior, purtătorul de cuvânt al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei”, Dumitru Prohnițchi, a declarat că trenul s-a defectat din cauza unor deficiențe tehnice apărute în secțiunea motorului, însă a exclus orice pericol pentru pasageri.

Doina Harea

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *