Cu suportul Uniunii Europene, 14 persoane din mai multe localități ale raionului Ungheni vor putea să își dezvolte o afacere
O gamă variată de activități din diverse domenii, cum ar fi apicultura, creșterea legumelor și răsadului în seră, o mini fermă de păsări, produse de patiserie, cusătorie, reparația mobilei, frizerie, dar și realizarea decorațiunilor handmade, a fost susținută de către Asociația de Educație Civică „Viitorul Începe Azi” din municipiul Ungheni, prin implementarea proiectului „O Șansă pentru a Fi. Integrarea pe piața muncii a persoanelor defavorizate”.
Potrivit lui Constantin Stratulat, președintele Asociației „Viitorul Începe Azi”, obiectivul major al proiectului este de a facilita integrarea pe piața muncii a persoanelor defavorizate din 10 localități – țintă ale raionului Ungheni.
Astfel, la data de 7 decembrie, la Casa Antreprenoriatului din Ungheni, s-a organizat o activitate cu beneficiarii proiectului, în care aceștia și-au primit ustensilele și instrumentele solicitate pentru a-și dezvolta afacerea. Solicitările beneficiarilor au constat în articole de cusătorie (mașini de cusut, mașini de surfilat, foarfece de cusătorie, fier de călcat cu aburi), articole necesare la prepararea bucatelor și produselor de patiserie (cuptor electric cu ventilator, dar și cuptor incorporabil, cuțite de bucătărie profesioniste, robot de bucătărie, set de cratițe), articole din sfera frizeriei și curățeniei (ustensile pentru tuns, ondulator și uscător pentru păr, oglindă de perete, scaun de birou, generator de abur pentru curățarea mobilierului tapițat și covoarelor, dar și un aspirator cu aburi pentru suprafețe tari), utilaj tehnic pentru activități industriale și agricultură (aparat de sudat, polizor și fierăstrău unghiular, mașină de înșurubat, compresor, capsator pneumatic, incubator pentru ouă, moară de furaje, granulator, seră, dar și țevi metalice pentru seră).
Alexandru Pelivan, manager EU4Moldova: Regiuni – cheie, prezent la eveniment, a ținut să menționeze că, acest proiect este doar o mică parte din ceea ce și-a propus Programul ”EU4Moldova: Regiuni – cheie” să realizeze în Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. De asemenea, a mai subliniat faptul că asistența tehnică acordată beneficiarilor este un mic start pentru a iniția o afacere și, a îndemnat participanții prezenți, să aplice și la alte programe de susținere a business-ului mic.
La rândul său, Constantin Stratulat, a apreciat mult prezența participanților și a mulțumit Programului „UE4Moldova: Regiuni cheie” pentru susținerea proiectului. Prin obiectivul său a nimerit în țintă, oferind oportunități de integrare pe piața muncii pentru mulți locuitori ai raionului Ungheni.
Diana Visan din satul Cetireni se numără printre beneficiarii proiectului. Ea își dorea de ceva timp, să ofere servicii de curățătorie. Iar pentru ca serviciile oferite să fie de cea mai înaltă calitate, avea nevoie de aparate de curățat performante. Astfel, în planul de afaceri pe care l-a întocmit la una dintre activitățile proiectului, a solicitat un generator de aburi pentru suprafețe tapițate și covoare, dar și un aspirator cu abur pentru suprafețe tari. „Sunt profund mișcată de faptul că voi putea avea o afacere proprie, să pot rămâne acasă și să fiu alături de familie. Mulțumesc mult programului EU4Moldova și Uniunii Europene pentru susținere!”, a menționat beneficiara programului.
Marina Iacovici, din satul Vulpești, care se ocupă cu prepararea produselor de patiserie la comandă, dar și pregătirea bucatelor pentru diverse evenimente spune că niciodată nu a crezut că va putea accesa cursuri de instruire pentru inițierea unei afaceri. „Dar iată, că acest lucru s-a realizat. Am fost susținută și asta m-a făcut să cred în forțele mele. Cu ajutorul cuptorului cu ventilator voi putea să-mi extind varietatea produselor de patiserie”, a spus ea.
„Atunci când am propus celor două persoane identificate din comuna Manoilești, pentru a participa la acest proiect, ele au avut careva temeri, însă fiind încurajați să încerce, acum vedem rezultatele. Cu siguranță, datorită suportului oferit de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului, aceste mici afaceri pe care le vor iniția, va fi un imbold pentru a se dezvolta în continuare, a susține financiar familia cu veniturile obținute, dar va contribui și la prosperitatea comunei”, a menționat și Valentina Grosu, primara comunei Mănoilești.
Proiectul, care a demarat din luna decembrie 2021, se va extinde până la sfârșitul lunii martie, anul viitor, iar cei 14 beneficiari vor fi, în continuare, ghidați de către mentorii proiectului. Pe întreaga durată de timp a proiectului, persoanele au beneficiat de consultanță și suport în inițierea activităților generatoare de venit, prin acordarea asistenței tehnice, formare profesională, precum și dotarea cu echipamente. De asemenea, au fost antrenați în diverse instruiri și au primit consultanță în elaborarea planurilor de activități.
Proiectul „O Șansă pentru a Fi. Integrarea pe piața muncii a persoanelor defavorizate” este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului „EU4Moldova: regiuni cheie”. Programul susține dezvoltarea socio-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Bugetul Programului este de 23 milioane euro și este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).
Lasă un răspuns