Uniunea Europeană va oferi țării noastre 250 de milioane de euro pentru depășirea crizei energetice

Sursa: ipre.md

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova 250 de milioane de euro pentru depășirea crizei energetice. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă susținută în comun cu șeful statului, Maia Sandu, la Chișinău.

Potrivit oficialului european, banii fac parte dintr-un pachet de sprijin suplimentar și urmează a fi alocați începând cu 1 ianuarie 2023. „Uniunea Europeană (UE) este alături de Republica Moldova. UE o să vă ajute să faceți față crizei. Astfel, 100 de milioane de euro vor fi oferiți în calitate de grant, iar celelalte 100 sub formă de credit. Banii sunt acordați pentru a putea diversifica sursele de gaze. Totodată, restul 50 de milioane de euro reprezintă un suport bugetar pentru susținerea celor mai vulnerabile persoane. Acest ajutor este oferit pentru a permite procurarea resurselor energetice, astfel încât Moldova să poată trece de această iarnă”, a spus Ursula von der Leyen.

La rândul său, șefa statului Maia Sandu a mulțumit Uniunii Europene pentru suportul acordat în perioada crizei pandemice, a refugiaților și celei energetice. „Suntem recunoscători pentru ajutorul oferit. Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele trei decenii. Autoritățile de la Chișinău fac eforturi mari pentru a asigura țara cu energie și pentru a ușura povara prețurilor. Oamenii ne susțin în acest efort prin faptul că economisesc. Putem face față crizei doar împreună pentru a trece de această iarnă”, a afirmat Maia Sandu.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *