Tinerii din satul Sculeni – mai activi grație echipei mobile a Centrului de tineret Ungheni

Sursa foto: moldova.unfpa.org

Alina Aydin are 18 ani și este elevă în clasa a XII-a la Liceul din Sculeni. De mai bine de un an tânăra este membră activă a Centrului raional de tineret din Ungheni. Ca să ajungă la Ungheni, ea parcurge cu microbuzul de rută peste 20 de kilometri într-o singură direcție, dar spune că activitățile de acolo merită tot efortul, scrie UNFPA Moldova.

De câteva luni, însă, Alina și alți tineri ca ea nu mai trebuie să plece la Ungheni pentru activități, deoarece au posibilitatea să se întrunească chiar la ei în sat într-un spațiu pentru tineri. Centrul local pentru tineret din Sculeni a fost creat într-o anexă a liceului care a pustiit ani la rând, iar acum a devenit un spațiu atractiv, dotat cu mobilier și echipament, unde tinerii se adună, discută, se distrează și învață lucruri noi. Mai mult, aici vin nu doar tinerii din Sculeni, dar și din alte sate învecinate.

Grație Programului de lucru mobil de tineret, unde Centrul de tineret Ungheni a fost selectat de rând cu alte zece Centre de tineret din țară, echipa mobilă a Centrului pot organiza activități de instruire a tinerilor pentru ca aceștia să devină mai activi și implicați civic în localitatea lor. Programul este desfășurat în parteneriat cu Rețeaua Centrelor de tineret din Moldova și este susținut financiar de UNFPA Moldova în comun cu Ministerul Educației și Cercetării și Biroul de cooperare al Elveției. Acest program s-a desfășurat pe parcursul anului 2022, având scopul de a implica tinerii din localitățile rurale în activități civice și de a susține proiectele și inițiativele lor.

Alina împreună cu grupul ei de colegi din satul Sculeni a devenit una din cei peste 2000 de tineri și tinere care au avut această șansă. Susținuți de echipa mobilă a Centrului de tineret Ungheni, tinerii au venit cu inițiativa de a crea la Sculeni un Centru local pentru tineri și au putut realiza această idee. Echipa mobilă de la Ungheni, formată din lucrători de tineret al Centrului și tineri voluntari din raion, i-a vizitat, au desfășurat activități de formare a echipei locale, iar această să se poată implica în inițiativele locale de mobilizare și dezvoltare comunitară.

“Este o oportunitate foarte bună pentru tinerii de la sate să aibă asemenea posibilități de participare în activitățile Centrului de tineret raional, precum și să fie susținuți de a-și realiza propriile idei în practică”, spune Alina. Ea este sigură că toate cunoștințele pe care le-a acumulat în cadrul activităților de la Centrul de tineret îi vor fi de mare folos în viața adultă, mai ales în viitoarea profesie – tânăra visează să urmeze o carieră în domeniul relațiilor internaționale.

Centrul de tineret Ungheni a fost creat în anul 2018 și prestează, la moment, o diversitate mare de servicii, având o comunitate mare de voluntari din diferite comunități, inclusiv municipiul Ungheni. Centrul organizează activități pentru tineri de animare a timpului liber, iar specialiștii centrului desfășoară diferite ateliere pentru tineri, inclusiv despre modul sănătos de viață. Totodată, Centrul implementează diverse proiecte cu implicarea și participarea tinerilor.

Centrul de tineret Ungheni, alături de alte 44 Centre, este parte a Rețelei Centrelor de tineret din Moldova fiind susținute și dezvoltate în comun de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Biroul de cooperare al Elveției și UNFPA Moldova.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *