O sculptură dedicată Reginei Maria a fost inaugurată la Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria” din Ungheni

Sursa foto: Facebook / Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria”

Pe terenul adiacent din preajma Centrului Multifuncțional „Regina Maria” se înalță sculptura „Omagiu”, dedicată Reginei Maria a României, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la încoronare și 147 ani de la naștere. Sculptura a fost dezvelită de însuși autorul acesteia – Valentin Racoviță, un locuitor al cartierului Vasilica.

La inaugurarea acesteia au participat zeci de părinți, copiii, dar și locuitorii cartierului, care nu au putut trece cu vederea semnificația zilei de 29 octombrie. Prezenți, de asemenea, au fost și oameni de cultură, dar și oficialități municipale.

După ce parohul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cartierul Berești, a binecuvântat sculptura, oaspeții au apreciat rezultatul muncii lui Valentin Racoviță, dar și a întregii echipe de la Centru.

Ulterior, Valentin Racoviță, a făcut o scurtă descriere despre elementele utilizate la crearea sculpturii, dar s-a oprit mai detaliat asupra simbolisticii pe care o are fiecare element utilizat.

„După cum mi-am închipuit, așa am făcut-o”, a subliniat dânsul, după care explică: „La temelia acestei sculpturi este o piatră ce are rolul de piedestal. Și nu una obișnuită, ci o părticică adusă din Munții Carpați, iar dat fiind faptul că suntem un popor ce populăm poalele acestora, am ținut neapărat să fie anume de acolo adusă. Iar din piatră, răsare o buturugă, de unde pornesc inelele ce simbolizează anii scurși, iar din inele, ia naștere o fâșie un sul de hârtie care reprezintă cunoștințele, deoarece Regina Maria era o femeie a buchiei. Iar totul se încununează cu o replică a coroanei, pe care a purtat-o Regina Maria acum 100 de ani. Din toată această compoziție, se naște un fragment din Coloana Infinitului lui Brâncuși, care vine să ducă spre eternitate memoria noastră către Regină”.

„Admir această reprezentare care este un foarte originală, deoarece a întruchipat atâtea elemente din cultura și istoria noastră”, a menționat Dionisie Ternovschi, viceprimarul municipiului Ungheni, prezent la eveniment.

Aliona Leșanu, directoarea Centrului Cultural Multifuncțional „Regina Maria”, a moderat întreg evenimentul și a prezentat o scurtă incursiune în istorie despre cea care a fost principesa de coroană, totodată, oferind și diplome de gratitudine, dar și daruri simbolice celor care au adus o contribuție Centrului. „Este un simbol al centrului nostru, pe care generații în șir îl vor admira. Este un gest nobil, o inițiativă frumoasă la care am complotat întreaga echipă”, a menționat ea.

Reprezentanții Școlii de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” au venit la inaugurare și cu un dar pentru Centru – portretul pe pânză a Reginei Maria, executat de Petru Prepeliță, pictor și specialist la Școala de Arte. „Modelul l-am ales cu colegele de la Școala de Arte, ulterior l-am pictat. După cum bine știți, toți regii și reginele au portrete executate în ulei pe pânză și au o durată de viață de peste 100 de ani. Sper să țină tot atâția ani și Centrul, și portretul”, le-a urat Petru Prepeliță, echipei Centrului „Regina Maria”.

Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni, a ținut să felicite echipa Centrului, dar și pe locuitorii cartierului pentru implicarea de care dau dovadă. „Toate lucrurile frumoase au un început frumos. Este un exemplu cum putem schimba lucrurile înspre bine, și anume prin implicarea fiecăruia. Noi, primăria municipiului Ungheni, depunem eforturi foarte mari pentru a susține cultura”, a declarat primarul, promițând, totodată că vor aloca resurse financiare pentru executarea unei replici de dimensiuni mai mari a sculpturii respective.

Iar Viorica Său, locuitoare a cartierului, a venit cu un recital de poezie intitulată sugestiv „Omagiu Reginei Maria”, compusă de ea însăși.

La final, cei prezenți s-au prins într-o horă, iar organizatorii au pregătit celor prezenți, gustări  pregătite de către echipa Centrului Cultural Multifuncțional „Regina Maria”.

Notă: Săptămâna 24 – 29 octombrie i-a fost dedicată Reginei Maria. Printre activitățile planificare în evenimentului dedicat aniversării de 100 de ani de la încoronarea Reginei Maria, la Centrul Cultural Multifuncțional s-a desfășurat o victorină „O istorie vorbită despre Regina Maria”, dar și un atelier de creație „Pictură pe pânză” după modelele Reginei Maria.

Maria a României s-a născut în Anglia, a fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui devenit ulterior regele Ferdinand I al României.  A urmărit constant întărirea legăturilor dintre România și MArea Britanie, dovedind reale calități diplomatice în susținerea și apărarea intereselor României. Pe timpul războiului I mondial și-a acompaniat soțul în refugiu în Moldova, activând ca soră de caritate în spitalele militare, activitate care a făcut să fie numită în popor „mama răniților”.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • Vă mulțumesc pentru prexență, pentru relatarea obiectivă a evenimentelor! Sunteți o echipă de nota 10 și oricând sunteți așteptați cu drag la CCM ” Regina Maria” ⚘️

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *