Începând de azi, șoferii sunt obligați să circule cu farurile aprinse și pe timp de zi

De astăzi, conducătorii auto sunt obligați să circule cu faza scurtă a farurilor şi pe timp de zi. Măsura este prevăzută în Regulamentul Circulației Rutiere, transmite moldpres.md.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției, măsura se întreprinde anual în perioada rece a anului, caracterizată de vreme instabilă, însoțită de ploi, timp posomorât și ceață, care reduc vizibilitatea în trafic.

Până acum, de obicei, dacă inspectorii de patrulare vedeau un automobil care nu are incluse luminile corespunzătoare în funcție de perioada menționată sau vremea de afară, îl trăgeau pe dreapta și conducătorul auto primea o avertizare. Mai nou, din vara acestui an, au intrat în vigoare două amenzi care spun gata cu avertizările.

Conform alineatului 4 al articolului 230 din Codul Contravențional, modificat, nesemnalizarea vehiculului cu semnul distinctiv, conform prevederilor RCR, nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, se sancționează cu amendă de la 3 la 6 unități convenționale (150-300 de lei) și cu aplicarea a 2 puncte de penalizare. Aceeași amendă, dar fără puncte de penalizare, se va da pentru neconectarea în faruri a luminii de întâlnire sau a luminii de deplasare pe timp de zi, conform prevederilor RCR.

Totodată, șoferii vor fi obligați să circule cu pneuri de iarnă în perioada când carosabilul este acoperit cu gheață, polei sau zăpadă.

Măsura de a circula cu farurile aprinse și pe timp de zi este valabilă până pe 31 martie 2023.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *