„Fii Precaut! Utilizează în siguranță cardurile de plată!” – o campanie menită să diminueze riscurile privind utilizarea mijloacelor electronice de plată

Inspectoratul de Poliție Ungheni s-a alăturat campaniei naționale de informare „Fii Precaut! Utilizează în siguranță cardurile de plată!”, lansată de către Inspectoratul General de Poliție, Inspectoratul Național de Investigații și Direcția Investigații Infracțiuni Informatice.

Astfel, joi,17 noiembrie, unghenenii au fost înștiințați, de către reprezentanții poliției, despre importanța navigării sigure pe internet și riscurile privind utilizarea mijloacelor electronice de plată.

Necătând la condițiile meteo nefavorabile din ziua respectivă, organizatorii campaniei au împărțit pliante trecătorilor, le-au vorbit despre riscurile privind utilizarea mijloacelor electronice de plată și, au venit cu unele recomandări. Astfel, cetățenii au aflat cum pot fi securizate eficient conturile personale, ce trebuie să facă dacă le-au fost sustrase mijloacele financiare de pe cont și cui să se adreseze după ajutor.

„Sunt posesoarea unui card bancar și sunt informată despre faptul că nu trebuie să divulg nimănui datele cardului, mai ales că un membru din familie a fost la un pas de a fi victima unei escrocherii. Din fericire, a înțeles că e vorba de o infracțiune. Consider că fiecare dintre noi trebuie să fie atent atunci când e vorba de cardul său bancar”, spune o tânără care a fost informată de către polițiști. „Chiar sunt binevenite aceste informații. Ar trebui mai mult și bătrânii să fie învățați cum să recunoască așa fapte și să nu dea informații personale”, este de părere un alt trecător.

Angajații poliției spun că în 2022 se observă o descreștere a infracțiunilor de acest gen, comparativ cu 2021. „În 2021 a fost o perioadă în care au fost înregistrate peste 1000 de cazuri la nivel național, de infracțiuni de extragere a banilor de pe cardurile bancare, dar acum, în semestrul II al anului 2022, a scăzut numărul acesta, practic cu 50%. Acest lucru se datorează faptului că s-a pus un accent mult mai mare pe informarea cetățenilor despre riscurile și pericolul care poate apărea privind utilizarea mijloacelor electronice de plată”, a menționat Anastasia Petcu, ofițer principal de investigație în cadrul Direcției Investigații Infracțiuni Informatice.

Iar Vasile Burlacu, șef al Secției Securitate Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Ungheni, a atenționat că în 2022, 27 de cauze penale au fost trimise în instanță. „Din păcate, raionul Ungheni se situează printre „fruntași” pe republică, anume la cauzele penale privind escrocheriile cu cardurile bancare. Criteriile de selectare a raionalelor în care se desfășoară aceste campanii, a ținut de aspectul creșterii cauzelor penale cu escrocherii. Suntem bucuroși că au venit colegii de la IGP și ne ajută astăzi la informarea cetățenilor cum să utilizeze corect cardurile bancare și care sunt riscurile”, a subliniat dânsul.

Campania de informare „Fii Precaut. Utilizează în siguranță cardurile bancare”, a demarat la începutul lunii noiembrie și au fost desfășurate în municipiul Chișinău, Bălți și Cahul.

Amintim că, în acest an, procurorii din cadrul Procuraturii raionului Ungheni, în comun cu angajații Inspectoratului de Poliție Ungheni și ofițerii de investigație a Inspectoratului Național de Investigații al IGP, precum și în colaborare cu angajații Administrației Naționale a Penitenciarelor, au destructurat activitatea criminală a unui grup infracțional specializat în sustragerea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale cetățenilor.

Ca urmare a acțiunilor întreprinse s-a stabilit că, în perioada lunii octombrie 2021 – până în luna iulie anul curent, un grup infracțional de persoane, prin intermediul aplicației ”Messenger” de pe contul de Facebook a victimelor, acționând în scopul însușirii banilor de pe cardul bancar, prezentându-se cu nume și prenume fals, obțineau de la acestea în mod fraudulos, numărul cardului bancar, inclusiv și codul CVV (pe verso cardului), de pe care, ulterior, prin metoda retragerii numerarului, au deposedat 22 persoane fizice de mijloace bănești, în valoare totală de peste 300 mii lei.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *