Astăzi este ziua leului moldovenesc. Vedeți cum a evoluat moneda națională

Sursa foto: pinterest.com

Astăzi, 29 noiembrie 2022, leul moldovenesc împlinește 29 de ani de la fondarea sa. Leul moldovenesc este moneda națională a Republicii Moldova. Un leu este subdivizat în 100 bani. În momentul de față sunt disponibile bancnote cu valorile: 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000 lei și monede de valori: 1 bani (nu se mai folosește), 5, 10, 25, 50 bani. De asemenea începând cu anul 2018 avem monede de 1 leu, 2 lei, 5 lei și 10 lei.

Monedele de 1 leu, 2 lei, 5 lei și 10 lei, care la alăturare reconstituie, pe avers, imaginea stilizată a stemei Principatului Moldovei, inclusă într-un cvadrilob, cu elemente heraldice de epocă: capul de bour, privit frontal, sunt vândute pe site-urile internaționale cu circa 900 de lei.

Leul a înlocuit cuponul moldovenesc pe 29 noiembrie 1993. Schimbul s-a realizat după cursul 1 leu pentru 1.000 cupoane.  iar codul internațional prin care este descris valuta este ISO 4217 MDL. La moment MDL se divide în 9 tipuri de bancnote și în 4 tipuri de monede.

Leul moldovenesc se numește “leu ” datorită unor factori istorici importanți care au avut loc încă în secolul al XVII. Atunci Țara Moldovenească nu avea o monedă locală comună însă locuitorii foloseau monede din străinătate confecționate din aur și argint. Datorită creșterii influenței economice ale Imperiului Olandez pe meleagurile Țărilor Românești și pe peninsula balcanică și-a făcut apariția moneda olandeză pe care era ilustrată chipul unui leu.

În 1867 după unirea principatelor române a fost botezată monedă unica cu numele leu ce se referea la moneda olandeză. Leva bulgară și leka albaneză au exact aceeași etimologie ca și leul românesc și cel moldovenesc. Pe data de 29 noiembrie 1993 leul moldovenesc a înlocuit cuponul (foto) care din 1992 a fost o monedă temporară ce înlocuia rubla rusească. Cursul de reevaluare a fost stabilit la 1 leu pentru 1000 de ruble sau cupoane moldovenești.

Emisia unei noi valute în acel an a stopat hiperinflația inițiată cu prăbușirea Uniunii Sovietice din anii ’91. La prima emitere a leului moldovenesc, dolarul american valora 3,85 lei. Bancnotele moldovenești sunt create de la prima emitere ale acestora într-un mic orășel din Franța care își are o experiență de tipărire al bancnotelor de mai bine de 300 de ani.

Prima serie de bancnote a fost emisă în noiembrie 1993 unde și-au început existența bancnotele de 1 leu, 5 lei și cea de 10 lei. Prima serie a fost total diferită față de bancnotele pe care le avem în ziua de azi în circulație. Pe partea din față a bancnotelor era afișat chipul lui Ștefan cel Mare, iar pe verso era ilustrată Cetatea Soroca (vezi foto). Bancnotele erau mult mai subțiri decât cele pe care le avem în prezent.

Primele bancnote au fost elaborate în culorile drapelului: bancnota de 1 leu de culoarea galbenă, bancnota de 5 de culoarea albastră și bancnota de 10 de culoarea roșie.  Seria leilor moderni a fost emisă în anul 1994 unde pentru prima dată au fost puși în circulație bancnotele de 1 leu (mai 1994), de 5 lei (aprilie 1994), de 10 lei (mai 1994), de 50 lei (mai 1994). Datorită inflației destul de ridicate pe parcursul următorilor ani BNM a emis bancnota de 100 de lei și de 200 de lei în septembrie 1995.

În decembrie 1999 au apărut pe piață pentru prima data bancnota de 500 de lei și în octombrie 2003 bancnota de 1000 de lei. Autoritățile au hotărât ca pe toate bancnotele să fie reprezentat un singur personaj datorită simplității prin care pot fi create bancnotele și al rapidității deoarece în acea perioadă economia națională era devorată de rublă rusească. Utilizarea bancnotelor cu un singur chip permitea crearea bancnotelor într-o perioadă mult mai rapidă. Elementele de siguranță ale bancnotelor includ un filigran umbrit ce reprezintă portretul lui Ștefan cel Mare, firul de siguranță metalizat încorporat între portretul lui Ștefan cel Mare și ghioșul central și elementul de suprapunere față-verso.

Bancnotele diferă prin culorile dominante utilizate, prin mărime și prin imaginile arhitecturiale de pe versoul bancnotei. Imaginile de pe fața bancnotei sunt practic similare, însă principalul criteriu de diferențiere al bancnotelor este culoarea.

Bancnotele de 10 lei au aceeași mărime ca și bancnotele de 100 de lei, de aceea în ultimii ani au fost prezente unele scheme de falsificare al banilor prin vopsirea bancnotelor de 10 cu aceleași culori pe care le putem întâlni e bancnotele de 100 de lei.

Pe verso bancnotelor sunt ilustrate imagini grafice ale Mănăstirii Căpriana (1 leu), Biserica sf. Dumitru din Orhei (5 lei), Mănăstirea Hârjauca (10 lei), Cetatea Soroca (20 lei), Mănăstirea Hârbovăț (50 lei), Cetatea Tighina (100 lei), Primăria Municipiului Chișinău (200 lei), Catedrala din Chișinău (500 lei) și Parlamentul Republicii Moldova (1000 lei). Toate desenele de pe bancnotele leului moldovenesc sunt ale artistului plastic Gheorghe Vrabie.

Sursa foto: monitorul.fisc.md

Prima serie din 1992. Sunt scoase din circulație
Leul a înlocuit cuponul moldovenesc pe 29 noiembrie 1993. Schimbul s-a realizat după cursul 1 leu pentru 1.000 cupoane.

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *