Toamna și aurul ei au pus stăpânire pe Piața Unirii din orașul Călărași

Sursa foto: Facebook

Roadele toamnei au fost vedetele unei sărbători organizate la începutul lunii octombrie la Călăraşi. Evenimentul a adunat cele mai bune gospodine, cei mai iscusiți vinificatori locali, cele mai alese colective artistice, antreprenori, meșteri populari, dar și sute de vizitatori.

Gustul și mirosul toamnei au fost savurate din plin la Călărași, unde a fost organizată o toamnă „de aur”, în tot sensul cuvântului. Tabloul a fost întregit de frunze de toate culorile, fructe şi legume atent selectate, bucate tradiționale, muzică autentică, port popular, covoare, prosoape, obiecte de artizanat, garduri de nuiele şi, toate astea, învăluite în arome amețitoare venite dinspre ceaunele pline cu bunătăți ce sfârâiau pe la cotloanele aduse de prin toate colțurile raionului.
”Este un festival tradițional, care se desfășoară an de an. Îl dedicăm oamenilor muncitori, care știu să scoată în valoare bogățiile toamnei”, a menționat președintele raionului, Ștefan Bolea.

Ca de obicei, sărbătoarea a debutat cu un alai, care a parcurs strada centrală a orașului, bucurând privirile spectatorilor. Din paradă au făcut parte copiii de la grădinițe, de la școlile din oraș, sportivii de la cele două școli specializate, colectivele artistice, etc. Iar după tradiționala parte festivă, a fost prezentat un concert susținut de artiștii călărășeni, după care a urmat un alt program artistic, prezentat invitații speciali ai sărbătorii – Ansamblul Etnofolcloric ”Plăieșii” și Nicolae Gribincea.

Valeriu Zubcu, primarul satului Meleșeni, a ieșit pe scenă alături de cele două colective artistice din localitate, spunând că până acum nu a ratat nicio ediție a sărbătorii. „Încă din anul 2003 participăm la eveniment, alături de ”Cosânzenele” și ”Haiducii” de la Meleșeni. E un bun prilej de a petrece timpul frumos”, a declarat primarul.

Expozițiile celor 21 de meșteri populari prezenți la eveniment au fost admirate cu mult interes, iar oamenii au achiziționat tot ce le-a căzut ”cu tronc” la inimă. Adrian Onuța a venit tocmai de la Hâncești pentru a-și expune obiectele de olărit atent lucrate. „Particip astăzi cu obiecte din ceramică, lucrate manual, după meșteșugul învățat de la bunicul meu, și pe care-l duc cu sfințenie. Am adus diverse obiecte, de la ulcioarele pentru vin care sunt solicitate în această perioadă, până la oalele pentru sarmale, suveniruri și alte lucrări diverse”, ne-a povestit Adrian Onuța.

La rândul său, Olesea Ceban, proprietară a unui atelier de patiserie din orașul Călărași, spune că sărbătoarea s-a dovedit a fi un bun prilej pentru a-și promova produsele și pentru a afla care sunt preferințele oamenilor în materie de torturi și prăjituri. „Oamenii au ocazia să cumpere și să guste felii mai mici de tort, brioșe și prăjituri, iar la final să ne spună o părere despre produsele pe care le realizăm doar din ingrediente naturale. Particip pentru a treia oară la un astfel de târg și le sunt recunoscătoare organizatorilor pentru o astfel de oportunitate de a ne promova”, a mai spus Olesea Ceban.

Coborând de pe scena pe care tocmai a recitat două poezii de suflet, Vlăduț Ciobanu, băiatul care a făcut senzație la emisiunea ”Românii au talent” din România, a povestit că i-a plăcut publicul de la Călărași, iar despre emoții nici nu a încăput vorba. ”Îmi place toamna. Vreau să felicit toată lumea cu această ocazie și să spun că pe scena de la Călărași m-am simțit extraordinar și voi reveni cu mare drag”, a afirmat băiatul.

În cadrul sărbătorii de duminică, tulburelul a curs gârlă, iar cele mai savuroase vinuri au fost premiate de Camera de comerț și industrie, filiala Ungheni. În acest an, „aurul” pentru vinul alb din fetească regală i-a revenit unui vinificator de la Sadova – Gheorghe Racoviță, care a fost premiat.

Evenimentul a culminat cu o horă de sărbătoare, în care s-au încins toți cei setoși de voie bună. „Sărbătoarea a fost reușită. În plus, și timpul a fost foarte frumos”, a declarat, la final, Dumitru Trifan, șeful Direcției Cultură și Turism din Călărași.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *