Gazele naturale vor putea fi cumpărate sau vândute pe piața română. Energocom a obținut licența

Imagine: ziarulnational.md

Societatea pe Acțiuni Energocom a obținut licența la ANRE România pentru a putea cumpăra sau vinde gaze naturale pe piața română. Anunțul a fost făcut astăzi de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, transmite MOLDPRES.

Totodată, oficialul a informat că Energocom a fost înregistrat pe Regional Booking Platform și poate accesa depozitele de stocare gaze din Ucraina.

„De asemenea, Moldelectrica a semnat un acord cu Transelectrica România pentru livrare de urgență ale energiei electrice în caz de necesitate. Ne bucurăm că începem săptămâna cu vești bune din domeniul energetic. Pas cu pas, creștem nivelul de siguranță energetică al țării noastre”, a scris Andrei Spînu pe o rețea de socializare.

La finele săptămânii trecute, vicepremierul a anunțat că, în luna octombrie, livrările de gaz din partea concernului rus Gazprom au fost limitate cu 30%. Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna curentă. Astfel, din cele 8.06 mln de m3 de gaz pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln de m3 pe zi. Oficialul a precizat că dacă Gazprom nu va oferi cele 30%, acestea vor fi suplinite din rezervele Energocom (53,5 mln de m3 de gaz), prin intermediul licitațiilor zilnice sau rezervările pot fi făcute zilnic la decizia Gazprom.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *