Aliona Grușcă, educatoare la grădinița „Steluța” din Ungheni, a fost desemnată „Educatoarea Anului 2022”

Aliona Grușcă, educatoare la grădinița „Steluța” din Ungheni, a fost desemnată „Educatoarea Anului 2022”, obținând premiul I, în cadrul concursului republican „Pedagogul Anului 2022”.

„Succesul meu de a câștiga acest concurs i-l datorez fiecăruia. Părinților, pentru că mi-au oferit ajutor la confecționare materialelor necesare, colectivului didactic din grădiniță, de la care am luat, pe parcursul a zece ani, idei, și metodistului – cu ședințele, trainingurile la care am participat și m-am format ca tânăr specialist”, a menționat ea. Este ferm convinsă că rezultatele copiilor și însăși copiii, sunt cei care i-au oferit curajul și forța ca să câștige concursul.

Aliona Grușcă are 33 de ani, dintre care 10 ani i-a dedicat profesiei de educatoare. Modelul care a inspirat-o să aleagă această profesie a fost însăși prima ei educatoare de la grădiniță, Lucia Prisăcaru, care încă activează la „Steluța”. Iar mama, pedagog de profesie, a fost cea care a coordonat-o și ghidat-o pe această cale.

Este foarte atașată de copiii pe care-i ghidează și mereu tinde să le formeze anumite abilități și competențe. Activitățile pe care le organizează sunt realizate într-un mod cât mai creativ și cu tematici diverse, iar mediul preșcolar îi lasă la dispoziția educatorului să-și modeleze și să-și structureze activitatea, în dependență de trăirile copilului și de necesitățile acestuia. „Toate trei generații de copii pe care le-am educat, au fost diferite și eu trebuia să-mi organizez activitatea într-un alt stil. Experiența aceasta de 10 ani, dobândită în urma contactului cu diferite generații de copii: acest lucru mi-a conturat și alt caracter față de cum eram inițial, m-a făcut să adopt un alt stil de predare și mi-a format niște abilități care m-au condus spre ceea ca să particip la concurs”, a adăugat ea.

Studiile, cariera și familia – se completează una pe alta

Dacă nu ar fi fost educatoare, ar fi ales să fie învățătoare sau profesoară. Indiferent de alegerea făcută, tot în domeniul educațional ar fi lucrat. A absolvit Colegiul de pedagogie, studiind  pedagogia învățământului primar, la universitate a obținut specialitatea de profesor de biologie-chimie, iar masterul  – managementul educației preșcolare. „Din toate treptele de învățământ am avut ceva de învățat”, a afirmat ea.

E mamă a doi copii și a reușit să combine totul: și familia, și studiile, și cariera. Poate afirma cu certitudine că, la vârsta de 33 de ani, este un om împlinit. „La așa vârstă să dețin gradul didactic superior, să fiu câștigătoarea concursului „Pedagogul anului” și, să am o familie frumoasă, este cea mai mare realizare”, afirmă Alina Grușcă, după care adaugă „Iar dacă pe plan familial este totul bine, atunci atingi, pe plan profesional, toate culmile pe care ți le dorești, fiindcă succesul constă în combinarea stării de bine în familie și a stării de bine la serviciu. Se completează una pe alta. Dacă te simți împlinit, atunci și în profesie ai succes”.

Întrebată dacă se merită să fii educator în zilele de astăzi, răspunde afirmativ, doar cu condiția că lucrul pe care-l profesezi, îți aduce satifacție profesională. „Cred că profesia de educator este mai mult bazată pe stările interioare și, dacă îți place foarte mult și vezi că copilul are reușite, primește satisfacție, atunci cred că menirea ta este cea de a fi educatoare”, a afirmat ea.

Totodată, Aliona Grușcă încurajează și alte educatoare să participe la concursul „Pedagogul anului”, necătând la faptul că probele sunt dificile, efortul și dăruința depuse sunt enorme. „Însă, pentru emoțiile trăite, laudele primite și atitudinea celor din jur, merită”, a conchis ea.

Odată cu obținerea locului I, i s-a oferit și gradul didactic superior, dar și un premiu bănesc în valoare de 50 mii lei. Nu s-a decis încă cum va repartiza premiul bănesc, însă este convinsă că va fi o investiție în creșterea profesională.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *