VIDEO/ Consiliile Consultative, formate pe lângă judecătoriile Bălți și Ungheni, schimbă practicile în interesul justițiabililor

Au introdus o practică nouă care le-a permis să îmbunătățească mai multe procese de ordin procedural sau organizatoric. Vorbim de magistrații Judecătoriilor Bălți și Ungheni, care de un an consultă specialiști din mai multe domenii, dar și reprezentanți ai societății civile în cadrul Consiliului Consultativ. Datorită acestor consultări, judecătoriile au îmbunătățit accesul în instanță pentru persoanele cu dizabilități, au îmbunătățit comunicarea cu mass-media și au simplificat interacțiunea cu polițiștii, avocații și inspectorii de probațiune.

Din componența Consiliului Consultativ fac parte judecători, procurori, polițiști, avocați, jurnaliști, asistenți sociali,  dar și  alte persoane în dependență de temele abordate. Președintele judecătoriei Ungheni susține că în cadrul Consiliului Consultativ se discută simplificarea procedurii de audiere a victimelor violenței în familie.

„S-au discutat chestiuni destul de importante, care pe parcurs încep să dea roade. Spre exemplu avem așa categorie de dosare ca cauzele violenței în familie. Dosarele respective se examinează în 24 de ore de la ora înregistrării dosarului, Cetățenii sunt de obicei din familii vulnerabile și se află la distanță mare, în, localități îndepărtate. Prezența lor este foarte complicată în ședința de judecată și atunci noi am hotărât în cadrul consiliului să găsim modalități ca să-i audiem la distanță prin sistemul de teleconferință”, a menționat Vasile Șchiopu, președintele Judecătoriei Ungheni.

Consiliul Consultativ se reunește în ședințe atunci când apar subiecte care necesită a fi discutate într-un cadru larg.

„Au fost mai multe adunări în care ne-am axat pe momentele de bază și strategiile activității Judecătoriei Bălți și anume implementarea serviciilor digitale și dezvoltarea acestora. 00:39 MUSCĂ 00:47 A apărut semnătura electronică a judecătorului, pe actele judecătorești, care este opozabilă semnăturii vii, fizice. O altă implementare este E-dosarul, partea stând acasă, având acces la site-ul Judecătoriei Bălți, depune acțiunea de acasă”, afirmă Andrei Guțu, judecător la Judecătoria Bălți

Noua formă de interacțiune între instituții le-a facilitat activitatea Serviciului de probațiune, Inspectoratelor de poliție, Agenției Servicii Publice. „A fost simplificată procedura de executare a ordonanțelor de protecție, acum sunt expediate în format electronic pe poșta biroului și se execută practic momentan, cum este primită, în decurs de jumătate de oră. Tot în baza acestui consiliu a fost încheiat un acord cu inspectoratul de poliție și agresorul și victima sunt escortați la Biroul de probațiune unde sunt instalate dispozitivele de monitorizare, pentru a monitoriza această sancțiune”, a menționat și Adrian Groza, șef Birou de Probațiune Bălți.

„Principala reușită este faptul că Judecătoria Bălți și Judecătoria Ungheni au dat dovadă de deschidere, de dialog cu societatea civilă și cu reprezentanții societății în general, este un lucru foarte bun”,  a spus și Diana Grosu, președinta ADO LEX XXI.

Consiliile consultative ale judecătoriile Bălți și Ungheni au fost constituite în premieră în țara noastră cu suportul Proiectului USAID ”Instanțe Judecătorești Model”. Reprezentații instanțelor sunt satisfăcuți de rezultate și încurajează colegii lor din alte judecătorii să preia această practică de consultare la nivel de comunitate.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *