Unul din 6 moldoveni suferă de alergie la ambrozie

Ambrozia este pe locul zece în topul evenimentelor din luna septembrie. Un studiu realizat de Compania IData arată că alergia provocată de această plantă a fost menționată într-un clasament al provocărilor din septembrie alături de creșterea prețurilor, protestele antiguvernamentale și reținerea unor politicieni din opoziție, transmite sănătateinfo.md.

Potrivit studiu sociologic, 16,9 la sută din respondenții în cadrul unui sondaj au declarat că sunt alergici la ambrozie. Sondajul a fost realizat în perioada 3-12 septembrie la telefon pe un eșantion de 1012 persoane din 378 de localități și are o marjă de eroare de 3 la sută.

Cei mai mulți alergici sunt în zona de sud – 22,4 la sută, iar în zona de nord au anunțat probleme legate de polenul ambroziei 13,2 la sută din chestionați.

Studiul a mai arătat că femeile sunt cele mai afectate de prezența polenului în aer. 17,6% dintre acestea au semnalat disconfort provocat de alergie în comparație cu 16,1% dintre bărbați.

După locul de trai, cercetarea sociologică a arătat că fiecare al cincilea locuitor al orașelor (21,2%) se confruntă cu probleme respiratorii din cauza ambroziei, iar numărul celor de la sate este de aproape două ori mai mic, 13,7%.

Dintre categoriile de vârsta cu care operează sondajul, cele mai afectate de polenul de ambrozie sunt persoanele trecute de 60 de ani. 19,2 la sută dintre acestea au răspuns că au probleme respiratorii pe fundal de alergie, după care urmează categoria de vârstă 45-59 de ani cu 18,3 la sută. Cei mai puțin afectați de ambrozie sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani.

Alergia la polenul de ambrozie a fost la începutul lunii septembrie motiv de dispută între Primăria municipiului Chișinău și Ministerul Sănătății. Autoritățile locale au solicitat Ministerului să intervină cu medicamente compensate pentru alergici. În replică, Ministerul Sănătății a menționat că „oferirea accesului gratuit la medicamente antialergice persoanelor, majoritatea sănătoase, cu alergie la ambrozie, nicidecum nu va soluționa incidența acestor stări, soluția fiind eradicarea buruienii”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *