Un protest economic de avertizare în teritoriu va avea loc pe 20 septembrie

Imagine simbol, sursa: subiectulzilei.md

Asociația Forța Fermierilor vine din nou cu avertizări către autorități. Aceasta reiterează că pe data de 20 septembrie organizează un protest economic de avertizare în teritoriu, la care vor participa agricultorii cu tehnică și utilaj agricol. Asociația a subliniat că sectorul agrar este profund afectat de secetă, embargoul rusesc, scumpirile exorbitante la resursele necesare producerii agricole și prețuri derizorii la materia primă. Instituția, în continuare insistă asupra deciziei Comisiei Situații Excepționale, care ar reglementa:

  1. Amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați (cu excepția plăților de arendă pentru terenuri agricole);
  2. utilizarea unor instrumente fiscale în vederea sprijinirii producătorilor agricoli afectați, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor;
  3. adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați.

Asociația Forța Fermierilor a mai subliniat că în pofida unor declarații din partea demnitarilor de stat și înțelegerilor verbale, problemele menționate așa și nu au găsit conturare juridică. În același timp, prim-ministrul Natalia Gavrilița timp de o lună refuză să discute subiectele respective cu reprezentanții organizațiilor de agricultori. Pe acest fundal, fermierii deja sunt presați financiar de băncile și furnizorii de inputuri, precum și de Inspectoratul Fiscal, ceea ce va periclita enorm procesul efectuării lucrărilor agricole de toamnă/primăvară și sporește semnificativ riscul falimentării miilor de fermieri mici și mijlocii din satele noastre, menționează asociația.

Aceștia speră că după manifestația de marți, 20 septembrie vor vedea un progres real în realizarea revendicărilor. În cazul în care semnalul nu va fi auzit de autoritățile abilitate, asociația își rezervă dreptul pentru alte acțiuni de protest, inclusiv cu deplasarea tehnicii agricole în Capitală.

Sursa: agrotv.md 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *