Reuniunea Centrului de asistență UE pentru securitate internă și management al frontierelor la Chișinău

A avut loc cea de-a 2 reuniune a Centrului de asistență UE pentru securitate internă și managementul frontierelor al Republicii Moldova, organizată de Ministerul Afacerilor Interne și Uniunea Europeană.

Reprezentanții afacerilor interne din întreaga Europa, împreună cu autoritățile din Republica Moldova, vor analiza, concepe și trasa noua arhitectură a securității europene, în contextul amenințărilor crescute și diversificate, aduse de războiul din Ucraina.

„Vocea Moldovei a fost auzită când am solicitat extinderea spațiului de securitate european, care să cuprindă și Republica Moldova. Suntem la a doua întrunire și dovedim că împreună suntem mai puternici, iar activitățile operative desfășurate în comun și schimbul de date operative au conturat deja hărți și indicatori de criminalitate, care pot fi observate și supravegheate în timp real. Cetățenii Republicii Moldova trebuie să știe că activitățile HUB-ului de securitate la Chișinău creează o cupolă de siguranță și securitate mai solidă, astfel încât activitățile sociale și de business curente să se desfășoare într-un mediu stabil și optim de dezvoltare. Oamenii trebuie să știe că prin aceste noi mecanisme de apărare crește gradul de siguranță și de control asupra criminalității, astfel încât infracționalitatea să nu reușească să se dezvolte în mediile sociale din țara noastră”, a menționat Ana Revenco, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova.

Totodată, în cadrul Centrului de asistență, vor fi abordate subiecte precum provocările actuale regionale pe segmentul afacerilor interne, perspectiva europeană a abordării integrate a ecosistemului de securitate, dirijarea sprijinului european pentru a spori stabilitatea dincolo de UE, evaluarea nevoilor și analiza decalajelor, rezultatele obțiunte și contribuțiile aduse din partea autorităților atât interne, cât și externe.

„Pentru a ilustra spiritul acestui Centru de securitate, voi lua drept exemplu mediul academic. Instituția academică, în care ne aflăm acum, exemplifică modul de pregătire a tinerelor cadre în domeniul securității din Republica Moldova, dar și a forțelor de securitate pentru Uniunea Europeană. Mesajul principal este că, securitatea Republicii Moldova înseamna securitatea Uniunii Europene. De obicei UE oferă asistență tehnică, proiecte și programe de sprijin pentru diverse activități, dar doamna ministru Revenco a avut ideea de a construi ceva în care să ne integrăm comun forțele. Spiritul acestui Centru de securitate este să contruim o platformă comună, unde instituțiile, autoritățile și agențiile de aplicare a legii din UE vor interacționa și vor lucra mână în mână cu omologii din Republica Moldova”, a subliniat Olivier Onidi, directorul general adjunct al DG Home.

De asemenea, participanții au realizat o imagine operațională comună a criminalității transnaționale și vor analiza perspectiva UE și schimbările previzibile de securitate.

„Contextul deschiderii Centrului de asistență UE pentru securitate internă și management al frontierelor la Chișinău este agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, care a amplificat provocările de securitate pentru întreaga regiune. Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova încă din prima zi a războiului din țara vecină. Întâlnirea de astăzi este un semnal că Republica Moldova nu se confruntă singură cu această provocare. Astfel, încă din 24 februarie, în spiritul „Echipa Europa” – inițiativa care implică toate Statele Membre – UE a oferit nu doar asistență umanitară, ci și sprijin în domeniul securității și managementul frontierelor prin agențiilor și misiunilor sale: FRONTEX, EUROPOL, CEPOL, EUBAM. Această platformă ne oferă oportunitatea unică de a lucra împreună, în mod coordonat, în beneficiul Republicii Moldova și a cetățenilor săi, și de a ajuta Republica Moldova în parcursul său european”, a menționat Jānis Mažeiks, șeful Delegaţiei UE în Republica Moldova.

„În perioada iulie – decembrie 2022 Republica Cehă deține președinția Consiliului UE. Cehia a fost țara în care a fost creat Centrul de asistență UE pentru securitate internă și management al frontierelor. Întâlnirea de astăzi are drept scop identificarea provocărilor și a dificultăților în domeniul securității cu care ne confruntăm în ultimele săptămâni. În octombrie 2022 va avea loc o altă întâlnire informală a Ministerelor Afacerilor Interne și, pentru noi, va fi o mare onoare să o găzduim la Praga și să discutăm despre dificultățile și provocările pe care le vom identifica astăzi. După cum s-a mentionat, nu este vorba doar despre securitatea Republicii Moldova, ci despre securitatea Uniunii Europene”, a declarat Radek Kana, viceministrul afacerilor interne al Cehiei.

Hub-ul de securitate este un mecanism operațional, care găzduiește întâlniri regulate între reprezentanți UE, agenții europene, statele membre ale UE și autoritățile Republicii Moldova, pentru a sprijini cooperarea în domeniul securității interne și gestionării frontierelor. Domeniile prioritare de activitate ale Centrului de asistență UE sunt îndreptate spre creșterea gradului de securitate a Republicii Moldova și spațiului UE, prin diminuarea riscurilor și amenințărilor pe domeniul traficului de droguri, arme și ființe umane, migrația ilegală, traficul cu substanțe radioactive, precum și crimele cibernetice.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *