Problema deșeurilor în raionul Ungheni rămâne a fi una destul de gravă. Cum este soluționată această problemă

Imagine simbol
Imagine simbol

Problema deșeurilor în raionul Ungheni rămâne a fi una destul de gravă. Gradul de acoperire a gospodăriilor casnice din raionul Ungheni cu servicii de evacuare a deșeurilor constituie în mediul urban (oraș) – 75%, iar în cel rural (sat) – doar 13%. În majoritatea localităților nu există un serviciu de evacuare a deșeurilor, iar 2/3 din populație nu este asigurată cu acest serviciu.

În Ungheni există o singură întreprindere specializată în colectarea deșeurilor – SRL AVE Ungheni.  Modalitatea colectării deșeurilor în zona blocurilor de locuit din oraș se efectuează în puncte fixe, de unde deșeurile sunt evacuate zilnic.  În timp ce colectarea deșeurilor de la casele individuale și din sate are loc doar în baza contractelor și coform unui traseu prestabilit, acestea fiind  colectate o dată sau de două ori pe lună.

În municipiul Ungheni sunt înregistrate 14 mii 441 de gospodării, iar gradul de acoperire cu serviciul  ”AVE Ungheni” era de 67%, adică numărul de gospodării deservite este de 9637.

Printre localitățile deservite de AVE Ungheni sunt comunele Zagarancea, Valea Mare, Sculeni și satul Petrești. Rata de acoperire cu serviciul de salubrizare a comunei Zagarancea (satele Zagarancea, Elizavetovca și Semeni) este de 31%, adică din 2034 de gospodării, 639 sunt deservite. În comuna Valea Mare (satele Valea Mare, Buzduganii de Sus, Buzduganii de Jos, Morenii Vechi) din 1650 de gospodării, sunt deservite 274 de gospodării, ceea ce constituie 17%. În comuna Sculeni (satele Sculeni, Gherman, Floreni, Blindești) sunt înregistrate 2404 gospodării, iar aria de acoperire cu serviciul de salubrizare este de 16%, adică 380 de gospodării sunt deservite. Iar în satul Petrești doar 6% din totalul gospodăriilor sunt deservite, adică din toate cele 1846 de gospodării, doar 110.

Menționăm că în vederea sporii nivelului de acoperire cu servicii de salubrizare, dar mai ales pentru a testa reciclarea deșeurilor: plastic, carton și hârtie, în cadrul unui proiect au fost create puncte de colectare pilot în 5 localități din raionul Ungheni: Pîrlița, Valea Mare, Mănoilești, Zagarancea și Costuleni.

Amintim că gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor generează riscuri considerabile în ceea ce privește sănătatea publică.

Autoare: Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *