Moldovenii care se vor înrola în armata rusă ar putea rămâne fără cetățenia țării noastre

Imagine simbol

Moldovenii cu o singură cetățenie sau cei care o dețin și pe cea rusă ar putea fi sancționați dacă se vor înrola în armata rusă pentru a lupta împotriva Ucrainei: Anunțul făcut de președinta Maia Sandu, transmite replicamedia.md.

Președinta țării, a admis că există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării în contextul anunțului făcut de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. În acest context, autoritățile statului analizează oportunitatea revocării cetățeniei moldovenești pentru cei cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, este examinată posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova, fără cetățenia Federației Ruse, și se înrolează de partea armatei ruse.

„Am solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să inițieze consultări bilaterale cu Federația Rusă în vederea excluderii cazurilor de recrutare a cetățenilor Republicii Moldova rezidenți în Federația Rusă în cadrul activităților de mobilizare desfășurate. Ministerul, alte instituții vor întreprinde măsuri de susținere a cetățenilor Republicii Moldova care vor să revină acasă din Federația Rusă. Ambasada deja lucrează în regim extins pentru a răspunde solicitărilor în creștere.

În ultimul timp, a crescut numărul de incidente în zona de securitate. Cetățenii sunt supuși unor controale, care nu sunt conforme standardelor misiunii de pacificare. Reprezentanții noștri în Comisia Unificată de Control solicită clarificări și lucrează să de-escaladeze situația.

Este evident că riscurile de securitate sunt în creștere. Aceasta înseamnă că avem nevoie de consolidarea sectoarelor de apărare, securitate și de menținere a ordinii publice. Toate instituțiile din aceste sectoare sunt mobilizate pentru a răspunde adecvat acestor riscuri”, a declarat șefa statului, în urma desfășurării Consiliului Suprem de Securitate.

Amintim că, la 21 septembrie, Vladimir Putin a declarat o „mobilizare militară parțială” în Rusia, după ce la începutul lunii septembrie forțele sale au suferit înfrângeri neașteptate în regiunea Harkiv, în fața contraofensivei ucrainene, care fac astăzi realistă perspectiva unui eșec în Ucraina. În aceeași zi, în mai multe regiuni din Rusia au fost organizate porteste, care s-au soldat cu arestări.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *