Carburanții continuă să se ieftinească. ANRE explică de ce

Scăderea cotațiilor la petrol și la produsele derivate înregistrată la bursele internaționale este resimțită constant pe plan intern, fapt ce se datorează reglementărilor aplicabile modalității de calculare a prețurilor la carburanți în baza cotațiilor Platts.

Prin urmare, comparativ cu valorile maximale din luna iunie, benzina COR 95 a ajuns să fie comercializată cu circa 10 lei/litru mai puțin, iar motorina cu 6,65 lei/litru.

Micșorările respective se datorează exclusiv diminuării cotațiilor Platts, care în cadrul ultimii sesiuni au ajuns sub nivelul de 800 de $/tona la benzină și sub 1000 de $/tona la motorină.

Astfel, pentru ziua de 27.09.2022, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:

  • 24,02 lei/litru – pentru benzina COR 95 (-05 bani);
  • 25,81 lei/litru – pentru motorina standard (-21 bani).

ANRE reiterează că în baza Metodologiei aplicate, carburanții se comercializează la pompă la un preț corect, racordat la realitățile zilei. Nivelul prețurilor la produsele petroliere este influențat doar de evoluțiile pe piața internațională, fiind exclusă posibilitatea companiilor petroliere să intervină în procesul de stabilire a acestora.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *