Cel de-al doilea cimitir al eroilor români căzuți pentru dezrobirea Basarabiei, a fost amenajat și sfințit la Călărași

Chiar de Ziua Limbii Române, pe 31 august, la Călărași a fost inaugurat Cimitirul eroilor români dezrobitori, situat între satele Novaci și Peticeni. Cimitirul, dar și Monumentul ostașilor, care vor aduce aminte urmaşilor de sacrificiul ostaşilor români, a fost sfințit de cei 8 preoți ai Mitropoliei Basarabiei din raionul Călărași. Ceremonia s-a ținut în prezența localnicilor, a unor înalți oaspeți de peste Prut, precum și a reprezentanților Ambasadei României la Chișinău.

Cu tricolor și flori în mâini, mulțimea de oameni adunată la ceremonia de a inaugurare a cimitirului de onoare al eroilor români de la Novaci-Peticeni, a fredonat cântece patriotice, a recitat poezii de suflet și s-a rugat pentru sufletele celor 59 de ostași români care au fost înhumați aici în gropi comune. Tragedia a avut loc acum 81 de ani, la 8 iulie 1941, atunci când cei 59 de ostași și ofițeri români din Divizia 10 Infanterie Neamț au fost răpuși de sovietici în lupta pentru eliberarea Basarabiei.

Evenimentul din 31 august a fost organizat de Sergiu Artene, vicepreședintele raionului Călărași, cel care a reușit să obțină sprijinul Asociației Euro-Regiunea Siret-Prut-Nistru, dar și a mai multor locuitori ai raionului, pentru a duce la bun sfârșit proiectul de suflet la care a lucrat mai mulți ani. „Este un moment al împlinirii noastre, al tuturor celor care simțim recunoștință pentru cei ce și-au dat viața pentru idealul românesc, pentru libertate. Cu părere de rău mai suntem rătăciți, iar dezideratul Unirii mai rămâne în afara ordinei zi a actualelor forțe politice de la București și Chișinău. Un lucru este cert – doar unitatea este puterea”, a declarat Sergiu Artene.

La rândul său, Mircea Cosma, directorul executiv al asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, susține că evenimentul reprezintă un omagiu adus celor 59 de eroi români, căzuți pe câmpul de luptă și că e de datoria noastră să le cinstim memoria. „Ideea este următoarea: eroii români nu sunt cu nimic mai prejos decât eroii Uniunii Sovietice. Morții români nu sunt cu nimic mai prejos decât morții Uniunii Sovietice. Am sprijinit dintotdeauna orice acțiune care readuce adevărul istoric în rândul Poporului Român, în special cel de la Est de Prut. Acești ostași au venit cântând și au luptat aici, pe colinele de la Novaci-Peticeni, la cota 264. În memoria lor facem ce facem astăzi”, a afirmat Mircea Cosma.

„Românii care au murit pentru țară în anii teribili ai celor două războaie mondiale, au făcut-o cu speranța că memoria și martiriul lor vor fi pentru noi toți un testament. Ei au îndurat și au plecat dintre noi cu crezul suprem că generațiile viitoare, noi, cei de astăzi, vom dăltui o națiune liberă și demnă”, a menționat și Costel Alexe, președintele Consiliului județean Iași, prezent și dânsul la eveniment.

Iar preotul Valeriu Enachi de la Sadova, crede că sfințirea acestui cimitir este un moment în care „Biserica pecetluiește, prin lucrarea ei, un adevăr care trebuie să dăinuie între noi creștinii – legătura vie prin rugăciune”, vorba dânsului. „Totodată se dăltuiește în conștiința noastră ca și creștini că aparțiem unui spațiu, unui popor și a unei Biserici care își are dreptul în acest spațiu canonic – Biserica noastră Ortodoxă Română”, a punctat preotul.

Cimitirul eroilor români a fost lăsat decenii la rând în paragină, iar pentru reabilitarea lui Euroregiunea Siret-Prut-Nistru a alocat nu mai puțin de 7200 de euro, sumă la care s-a adăugat și contribuția locuitorilor de la Călărași. Pe locul cimitirului proaspăt amenajat, a existat o brigadă de tractoare, o fermă, iar ulterior terenul a fost cumpărat și revândut în repetate rânduri. Actualul proprietar a donat terenul autorităților locale. Până nu demult aici străjuia doar o cruce veche de lemn după ce alte patru cruci de beton au fost distruse de sovietici.

Amintim că la Călărași mai există un Cimitir al Eroilor Români, care a fost restaurat și sfințit cu ajutorul oamenilor de bună credinţă din Republica Moldova şi România la 29 mai 2010. În același iulie 1941, pe creasta dealului din apropierea orașului Călărași şi-au pierdut viaţa 42 de militari români. Teritoriul a stat zeci de ani acoperit de gunoaie şi mărăcini, după ce sovieticii au mers cu plugurile peste aceste locuri.

Doina Harea

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *