A fost lansată linia verde pentru informarea populației despre stocurile de lemne

Imagine simbol, sursa: realitateadeialomita.net

Autoritățile au lansat astăzi linia verde dedicată informării populației despre disponibilitatea stocurilor de lemne. Linia verde va fi activă de luni până vineri în intervalul orelor 08:00- 17:00, iar cetățenii vor avea posibilitatea să sesizeze autoritățile despre tăieri ilicite sau nereguli în procesul de distribuire a lemnului.

Numărul de telefon al liniei verzi este: 080010101. Despre aceasta a anunțat ministrul mediului, Iuliana Cantaragiu, la ședința Guvernului.

Iuliana Cantaragiu a menționat că aprovizionarea cu lemne are loc la fel ca în anii precedenți. Pagina web lemne.md este în proces de elaborare. Până va deveni activă, informațiile despre stocuri pot fi accesate pe site-ul întreprinderii de stat „Moldsilva”.

Premierul Natala Gavrilița a cerut ca platforma lemne.md să fie disponibilă cel târziu din data de 15 septembrie. „Eu nu înțeleg de ce noi așteptăm până devine prea târziu. Trebuie la timp să fie făcute toate lucrurile, pentru că informația era utilă în această perioadă”, a notat șefa executivului.

Decizia privind eliberarea lemnului de foc a fost aprobată de Comisia Situații Excepționale a Republicii Moldova având în vedere necesitatea aprovizionării populației cu lemn de foc pentru perioada rece a anului. Prețurile rămân la nivelul anului trecut: 550-875 de lei per metru ster pentru speciile tari (salcâm, stejar) și 350-475 de lei per metru ster pentru speciile moi. Inițial pentru o gospodărie a fost stabilită o limită de 3 metri steri, însă ulterior aceasta a fost extinsă până la 5 metri steri.

Redacția ziarului Expresul a contactat astăzi linia verde pentru a afla mai multe informații.

Astfel, locuitorii raionului Ungheni au posibilitatea să procure lemne din localitățile: Cornești, Sculeni și Valea Mare. Iar în raionul Călărași din localitățile: Bravicea, Hîrjauca, Vărzăreștii Noi și Călărași.

Prețul pentru un metru ster variază în dependență de tipul de lemn:

  • Lemn tare divers: 630 – 650 lei
  • Lemn tare: 500- 680 lei
  • Lemn moale: 380- 400 lei
  • Lemn rășinos:350- 400 lei

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *